Barn får nu börja träna inomhus. Men det kan förekomma lokala restriktioner. Arkivbild.
Barn får nu börja träna inomhus. Men det kan förekomma lokala restriktioner. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Snåriga regler kring barnidrott – detta gäller

Regeringen har beslutat att göra undantag för barn som nu får börja idrotta igen. Men reglerna och rekommendationerna kring idrottande är snåriga. Här försöker vi med hjälp av Riksidrottsförbundet (RF) reda ut vad som gäller.

ANNONS

+ Vilka får nu börja idrotta?

Barn födda 2005 eller senare får träna såväl inomhus som utomhus. Här ska pandemilagen, kring hur många som vistas i lokalen, följas tillsammans med Folkhälsomyndighetens föreskrifter och nationella allmänna råd. Det innebär att det inte får bli för trångt om utrymmet i lokalen och att allmänna smittskyddsråd om exempelvis handtvätt ska följas.

+ Får barnen bara träna eller tävla också?

Enligt FHM:s föreskrifter och allmänna råd kan enstaka matcher eller tävlingar genomföras för barn och ungdomar födda 2005 och senare. Det kan vara att två lag inom samma region möts i en match, eller att en tävling i en individuell idrott hålls med enbart lokala deltagare om andra råd följs, exempelvis vad gäller publik. Däremot får det inte tävlas i cuper eller seriespel eller om tävlandet medför längre resor.

ANNONS

+ Finns det några restriktioner för barns och ungas (födda senast 2005) idrottande?

Inga generella restriktioner, mer än de allmänna föreskrifterna och nationella allmänna råden. Dock kan ägare av anläggningar och hallar (kommuner, privata aktörer eller föreningarna själva) ta beslut om just den enskilda anläggningen utifrån FHM:s föreskrifter och allmänna råd och utifrån regional smittspridning. Idrottsföreningar behöver informera sig om vad som gäller för just sin verksamhet i de anläggningar som de nyttjar.

+ Vad gäller för äldre ungdomar (födda 2004 och tidigare) och vuxna?

Regeringen uppmanar fortsatt kommuner och regioner att hålla idrottsanläggningar stängda till och med den 7 februari, undantaget barn och unga födda 2005 och senare, om den inte är nödvändig. Vad som avses med ickenödvändig verksamhet avgör respektive region och kommun utifrån de egna behoven och förutsättningarna. De som är födda 2004 och tidigare bör träna utomhus och följa FHM:s restriktioner och allmänna råd som innebär: hålla avstånd, inte dela utrustning, undvika gemensamma omklädningsrum, resa till aktiviteten individuellt och utföra aktiviteten i mindre grupper.

+ Regeringen säger att ungdomar födda 2004 och tidigare "om möjligt ska träna utomhus". Får de trots allt träna inomhus i enstaka fall?

Regeringen uppmanar kommuner och regioner att hålla verksamhet som allmänheten har tillträde till, och som inte är nödvändig, stängd fram till och med den 7 februari – med undantag för dem som är födda 2005 och senare. Aktiviteter i andra anläggningar som drivs av privata aktörer eller av föreningarna själva behöver göra sin bedömning av vad som är lämpligt ur smittskyddssynpunkt och följa pandemilagen. RF föreslår att det görs i dialog med region och kommun där verksamheten bedrivs.

ANNONS

+ Kan lokala restriktioner ligga kvar, trots att regeringen gör undantag för barn födda 2005 och senare?

Regioner kan avgöra och bedöma vad som är ickenödvändig verksamhet och även införa regionala allmänna råd. Kommunerna är de som tar beslut om vad som ska gälla i de anläggningar som de själva äger och driver. Ja, det kan bli så att möjligheterna att träna inomhus och utomhus för olika åldrar skiljer sig åt över landet och över tid.

Ingela Ahlberg/TT

ANNONS