SM-veckans chef hoppas på 2021: ”Känns positivt”

Det skulle ha varit slutspurten inför årets stora idrottsfest. I stället är projektledaren Johnny Ewerstein ensam kvar på den inställda SM-veckans kansli i Halmstad – men hyser goda förhoppningar om att få tävlingarna 2021 i stället.
– Vi är väl inte riktigt i hamn ännu, men det känns positivt i alla fall, säger han.

ANNONS
|

SM-veckan 24–30 juni skulle ha varit sommarens stora idrottshändelse i Halmstad och genererat svenska mästare i 37 olika idrotter. Men i slutet av april kom beskedet att jätteevenemanget ställs in på grund av coronapandemin.

I stället för att nio heltidsanställda och en uppsjö funktionärer just nu skulle ha finslipat det sista inför idrottsfesten är Johnny Ewerstein ensam kvar på SM-kansliet i Destination Halmstads lokaler.

– Vi avrustade så snabbt vi kunde och försökte frysa pengarna för att kunna få med så mycket som möjligt till nästa år. Några av de andra har blivit omplacerade inom kommunen och sedan hade vi några praktikanter som tyvärr inte fick fortsätta, säger SM-generalen.

ANNONS

Men han sitter inte sysslolös. Halmstads kommun har skickat in en officiell avsiktsförklaring om att få arrangera SM-veckan sommaren 2021 i stället – och Johnny Ewerstein hyser allt större förhoppningar om att så ska bli fallet.

Tills vidare ligger 2021-upplagan dock kvar i Linköping.

– Men de har själv gått ut i lokalpressen med att de vill flytta det. Sedan har Umeå (2022) inte börjat arbeta på samma sätt, men den kommunikationen sköter RF (Riksidrottsförbundet), säger han och fortsätter:

– Vi är väl inte riktigt i hamn än, men det känns positivt i alla fall. Jag tror att de flesta aktörer vill att vi ska genomföra det nästa år för vi har kommit så långt i planeringen och vi skulle verkligen kunna dra nytta av det jobbet i fall vi får göra nästa år. Skulle det bli så att vi tittar på 2024 eller någonting får man kanske börja om på nya kula.

Ett första steg är att Halmstads kommun godkänner att pengarna som var avsedda för SM-veckan 2020 får flyttas med. Johnny Ewerstein hoppas därefter på ett beslut om 2021 från kommunen, RF och Sveriges Television – som är medarrangör – i mitten av juni.

Samtidigt skulle förutsättningarna förändras inför en SM-vecka nästa år eftersom Halmstad arena – som i år var uppbokad av Stadium Sports Camp – skulle vara tillgänglig i större utsträckning.

ANNONS

Det finnas också en politisk vilja att tidigarelägga upprustningen av arenans slitna friidrottsanläggning. I år skulle friidrottsdelen ha avgjorts i Borås.

LÄS MER:SM-veckan i Halmstad ställs in: ”Inget annat val”

LÄS MER:M-svaret på S-utspelet om arenan: ”Frågan är i rullning”

ANNONS