SM-veckan sprids ut – här är de nya tävlingsplatserna

Coronakrisen tvingar bort SM-veckan 2021 från centrala Halmstad. Mästerskapen i rullskidor och cykel hamnar ute i hamnen.
– Just nu planerar vi för att det ska vara publikfritt på tävlingarna, säger SM-generalen Johnny Ewerstein.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

SM-veckan skulle egentligen ha avgjorts för tredje gången i Halmstad sommaren 2020, men stoppades som så mycket annat av den grasserande coronapandemin.

Halmstad får chansen igen 30 juni–6 juli 2021 – men det blir ett i väsentliga delar annorlunda upplägg jämfört med hur planen såg ut 2020. Syftet: att göra arrangemanget så smittsäkert som möjligt.

Den största skillnaden är att Stora torg och centrum inte längre är hjärtat under tävlingsdagarna. I stället har nästan alla idrotter som skulle ha avgjorts där flyttats till andra tävlingsområden.

Allt för att undvika åskådare och folksamlingar.

– Vi försöker anpassa utifrån rådande läge och de direktiv vi har fått även från vår styrgrupp att vi ska försöka arrangera det så säkert som det bara går. Då får vi försöka att inte samla så mycket folk på mindre ytor, säger Johnny Ewerstein.

ANNONS

I stället har SM-generalen och hans stab vänt blickarna mot hamnen. Östra sidan av Nissan – från den gamla kranen vid Kajskjulet och utåt – blir ny plats för ”citybanan” och tävlingarna i cykel, paracykel och rullskidor. Dessutom körs rallysprinten här.

Det nya upplägget innebär även att centrum mister mästerskapen i TTX-bordtennis, boule, casting, frisbee och streetbasket.

– Tyvärr, får man säga. City var ändå navet 2013 och många minns citybanan, rullskidorna, (Charlotte) Kalla och så vidare, säger Johnny Ewerstein.

Å andra sidan rör det sig kanske färre tanter med rullator i hamnen?

– Ja, det hoppas jag ju.

Finns en plan om restriktionerna hävs

Ett annat bestående minne från SM-veckan 2013 är tv-bilderna på hur en äldre kvinna med rullator korsade Brogatan samtidigt som rullskideliten kom farande (se klippet här hos SVT). Mirakulöst nog undveks en masskrock och samtliga inblandade undkom fysiskt oskadda.

– Sedan får man se. Vi hoppas ju och har en plan i fall restriktionerna hävs helt eller om de blir bättre så att man får ta in lite folk. Men just nu planerar vi för att det ska vara publikfritt på tävlingarna, säger Johnny Ewerstein.

Tre sporter har fallit bort

Totalt blir det 35 idrotter i 2021 års version av SM-veckan. Jämfört med 2020 har orientering, goalball och gång fallit bort, men truppgymnastik tillkommit.

ANNONS

Fakta: Här avgörs SM-veckan 2021

Haverdals GK: Paragolf.

Tylösand: Beachfotboll, beachhandboll, beach ultimate frisbee, kitefoil-segling.

Grötvik: Wakeboard.

Söndrums IP: Casting, flugkastning, frisbee – allround, rugby 7's, tennis (lag), boccia.

Brottet: Simning, hindersim, militär femkamp.

Regementet: Militär femkamp.

Nissan: Beachvattenpolo, kanot – shorttrack marathon och sprint, rodd, SUP (stand up paddle) – teknisk sprint.

Hamnen: Rallysprint, cykel, rullskidor, aquabike.

Halmstad arena: Bordtennis TTX, bouleskytte, casting (haspel arenberg), rytmisk gymnastik, truppgymnastik, friidrott (lag), streetbasket, tyngdlyftning.

City: Friidrott – 100 km.

Andersbergsparken: Frisbee – allround.

Ännu inte fastställt: Ballongflyg.

LÄS MER:SM-veckan tvingar bort Halmia från Halmstad Arena

ANNONS