Fredrik Andersson. Arkivbild.
Fredrik Andersson. Arkivbild.

SM-trean inspirerades av storasysters guld

Ebba Andersson tog SM-guld i skidor i överlägsen stil. Sedan skrällde lillebror Fredrik och blev trea i herrarnas masstart.

ANNONS
|

Ebba Andersson har tagit stora kliv den här säsongen och har etablerat sig som en världsstjärna då hon prenumererat på pallplatser i världscupen.

Det kanske inte är så många som har koll på hennes ett år yngre lillebror Fredrik Andersson, 20.

Han tillhör det svenska utvecklingslandslaget och har framför allt tävlat i Skandinaviska cupen den här säsongen och åkte nyligen U23-VM i Lahtis, med en 12:e plats som bäst på 30 kilometer.

Och den distansen verkar passa honom utmärkt. Han knep överraskande bronset på herrarnas masstart över 30 kilometer under SM, där han slog bland annat landslagsåkaren Jens Burman.

ANNONS

Andersson gjorde upp med IFK Moras Jonas Eriksson om silvret, bakom överlägsne Daniel Rickardsson som tog guldet, men Andersson fick ge sig och slutade trea.

- Jag kände mig pigg, riktigt pigg, det var kul, säger han efter loppet.

Alltid inspirerad

Han försökte sig på ett ryck i den sista branta stigningen före stadion, men lyckades inte skaka av sig Eriksson.

- Jag tänkte att jag går det jag har uppför EKG-backen och jag kände att det började spricka upp efter Smirnovbacken. Jonas hängde på, och jag försökte ligga på på slutet, men han var lite för stark i stakningen.

TT: Fick du inspiration av syrran?

- Ja absolut. Det har jag alltid, det var riktigt kul att se henne vinna, så det var helt klart en inspirationskälla, säger Fredrik Andersson.

ANNONS

"Kan ta lärdom"

Han medger att de båda kan dra nytta av varandra.

- Vi har stor vinning och kan ta lärdom av varandra. Hon är ett år äldre och har varit med längre och förhoppningsvis kan hon också ta lärdom av mig.

Trots ett SM-brons så vågar han inte tänka på en VM-uttagning.

- Nej, nej, nej. Det är inget jag har tänkt på alls. Jag kände att jag bara ville göra ett lopp som jag var nöjd med. Det är absolut inget jag har tänkt på, säger han.

TT

ANNONS