SM-dags för 75-årsjubilerande folkbåtar

De stora skeppen har gett sig av. Men redan på onsdagskvällen invigs nästa seglingsevenemang i Halmstads hamn. SM i folkbåt pågår till och med lördag.

ANNONS
|

Om vädergudarna vill, blir det totalt åtta seglingar under torsdag (tre), fredag (tre) och lördag (två).

– 34 båtar är med och det tycker vi är ganska bra. Det brukar vara kring 25 annars, men jubileet gör nog sitt, säger Svante Svensson, SM-projektledare hos arrangerande Halmstads Segelsällskap.

Folkbåten firar nämligen 75-årsjubileum i år. Den första sjösattes i Göteborg våren 1942.

– Det var på skeppsredare Sven Saléns initiativ. På den tiden fanns det långa, smala skärgårdskryssare eller stora, breda, höga, typ koster. Nu ville man skapa en segelduktig, familjevänlig båt, berättar Svante Svensson.

Genom åren har det byggts cirka 4 000 folkbåtar runt om i världen, varav 1 400 i Sverige. Alla är numrerade och den näst äldsta, nummer två, deltar faktiskt i SM.

ANNONS

– Det är ovanligt många träbåtar med här, men det har säkert också att göra med att det är jubileum. Annars är det 90 procent plastbåtar, förklarar Svante Svensson.

Han tänker hinna med att tävla själv också ombord på Svea, som är en av åtta hemmabåtar i SM.

Även nio danska och tyska besättningar deltar och tippas finns med högt upp i resultatlistan.

– Det är ett öppet SM, men det är inte tillåtet att bli svensk mästare om inte mer än halva besättningen är svenskar eller har bott i Sverige under de sex senaste månaderna, påpekar Svante Svensson.

Anders Olsen, tävlande för Vikingarnas Segel Sällskap i Stockholm, är försvarande svensk mästare från i fjol.

ANNONS