Andreas Kramer. Arkivbild.
Andreas Kramer. Arkivbild.

SM bjöd på goda formbesked inför Finnkampen

Världsårsbästa av Daniel Ståhl. Fem mästerskapsrekord. Och bevarad EM-form hos silverlöpare. Förbundskapten Karin Torneklint fick många fina besked inför nästa helgs Finnkamp när friidrotts-SM avslutades i Eskilstuna.

ANNONS
|

Till Finnkampen i Tammerfors fredag-lördag räknar Karin Torneklint med att ta ut ungefär 100 namn. Många är självklara men fortfarande funderar hon på cirka 40 namn.

- Det är svårast på medel och långdistans där det är många som kan dubblera men där det inte går. Kalle Berglund är till exempel aktuell på både 1500 och 5000 men de loppen går samma dag, säger Torneklint.

ANNONS

Sverige har sex raka Finnkampssegrar på herrsidan, två raka när det gäller damerna. Frågan är om sviterna kan förlängas?

- Oj, i mitt huvud ligger allt fokus på namn just nu. Men jag tror att på damsidan så blir det nog en fajt om segern. På herrsidan ser det kanske lite bättre ut. Men vi måste göra jobbet också.

"Känner mig stark"

Torneklint fick en hel del bra besked på Ekängens IP i Eskilstuna under söndagen. Som Daniel Ståhl som kastade världsårsbästa, 69,72 och tog helgens andra guld, det första kom i kula.

- Daniel imponerar alltid. Att lyckas hålla formen trots att säsongen började tidigt borta i USA, det är inte lätt.

Andreas Kramer, EM-tvåa på 800 meter, visade också att formen finns kvar när han sprang hem guldet enkelt trots byiga vindar.

- Jag känner mig stark. Men det var inte lätt att springa när det blåser så här med motvind på ena sidan och medvind på upploppet, tycker Kramer som vann på 1.47,82

ANNONS

- Andreas springer som att ingen rår på honom, han är i så fin form, säger Torneklint.

Dubbla guld

Dubbla SM-guld blev det till Hanna Hermansson som vann både 1500 meter, distansen hon var EM-sjua på, och 800 meter. En imponerande utveckling på en SM-karriär som började med ett brons 2016.

- Och förra året blev det två silver. Undrar om jag kan satsa på en trippel nästa år?, säger Hermansson som dock bara är med på 1500 meter i Finnkampen.

- Jag springer Diamond League i Bryssel på fredag, ska försöka komma under två minuter på 800 meter, berättar hon.

- VIlken tjej, hon går ut och tar täten och visar att det här är min plats, säger Torneklint som måste hitta en ersättare för Hermansson på 800 meter.

ANNONS

En som dock inte imponerade, åtminstone inte de första längdhoppen var EM-sjuan Khaddi Sagnia som med bara tre centimeters marginal fick hoppa sista tre hoppen. Men väl där slog hon till med personligt årsbästa 6,71 i sista hoppet och säkrade guldet.

- Jag var så nervös. Jag ville inte åka härifrån och känna att jag tagit chansen på de här fina banorna, säger Sangia som har en säker plats i Torneklints trupp trots de inledande missarna.

- Man måste få göra en sämre tävling ibland, se på Ståhl som missade alla sex kasten i Göteborg.

Frågat Thörnblad

En grupp med idrottare som gladde Torneklint var sprintlöparna som visade form, både på herr och damsidan.

- Och då tänker jag speciellt på Daniella Busk och Fanny Runheim.

ANNONS

En joker inför Finnkampen är Linus Thörnblad som gjorde comeback efter sex år och vann höjdhoppet. Men Torneklint är inte överraskad.

- Nej, det hade gått rykten att han hoppat bra så jag var förberedd. Och jag har frågat honom om Finnkampen men han har inte svarat ännu.

Torneklint hoppas kunna presentera truppen till Finnkampen under måndagen.

TT

ANNONS