Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Skogens folk håller avstånd – och väntar på ljuset i mörkret

Coronamörkret vilar tungt över Sverige och idrotten.
Orienterarna i Halmstad OK tar pannlampan till hjälp för att lysa upp det dystra läget.
– Det är lite tråkigare, men det funkar bra ändå, säger Gustav Lundqvist, 15.

Han är på väg till start i nionde och sista deltävlingen i ”Lunkans nattcup”. Det är Halmstad OK:s interna träningstävling, som har pågått under hela vintern.

Men det är inte bara flaskan med handsprit på bordet där löparna hämtar sina kartor som skvallrar om att inget är som vanligt.

– Man får ju inte vara fler än åtta stycken nära varandra. I vanliga fall skulle alla ha startat samtidigt, men nu har vi ett startdjup på en och en halv timme och alla har individuella banor, förklarar Kennet Horvath, ledare i Halmstad OK.

Tvingades ställa in

Tävlingsledaren Mikael ”Lunkan” Lundqvist har placerat ut 28 kontroller i den snötäckta terrängen vid Ön. Målet är att de 40 anmälda ska vara ute i 35 minuter vardera.

Normalt skulle orienterarna ha varit inne i slutet av försäsongen. Men Halmstad OK och grannen Laholms IF OK tvingades nyligen ställa in den traditionella halländska säsongsstarten med tre tävlingar på tre dagar i mitten av mars – och ingen vet när det blir tillåtet att tävla på riktigt igen.

LÄS MER: Från succéår till inställt för klassiska premiärtävlingar

Gustav Lundqvist, son till Mikael Lundqvist, är ny för året i den så kallade H16-klassen.

Hur är det att vara orienterare i dessa tider?

– Det är lite tråkigare, men det funkar bra ändå, tycker han.

Går det att behålla motivationen?

– Nej, det blir inte lika mycket att man tar sig ut och springer, så man tappar kondisen lite. Men man får hålla på lite, så att man inte tappar det helt.

”Man saknar bastusnacket”

Kennet Horvath, 55, längtar efter något annat.

– Man saknar bastusnacket. Jag ska inte säga att det är rövarhistorier, men man snackar lite om säsongen som kommer. Tiomila är ju inställt nu och det är en morot som försvinner. Nu är det prat om någon elitstafett i stället, men jag vet inte om vi platsar där, säger han.

Halmstad OK har, enligt Horvath, inte tappat i antal medlemmar under coronan. Tvärtom ökade medlemsintäkterna något under 2020.

Han tycker att pandemilagens begränsningar missgynnar den utomhusbaserade orienteringen – men skymtar ett ljus i mörkret:

– Svenska Orienteringsförbundet uppvaktade Amanda Lind (idrottsministern, HP:s anm) i går och ordföranden har uttalat sig någonting om att det ser hoppfullt ut. Så jag vet inte hur det ser ut om någon månad, om utomhusidrotterna kan få något undantag.

LÄS MER: Tiomila – en lång natts färd mot dag

Fler lokala sportnyheter hittar du här