Mantas Armalis höll nollan i den täta matchen mot Mora.

Skellefteå vann mot Mora efter Armalis nolla

Två mål, inte ett dugg mer. Skellefteå gjorde inte mycket rätt men vann ändå med 2–0 hemma mot Mora. Utan en storspelande Mantas Armalis i målet hade det inte gått.

|

Nollan är viktig för en målvakt.

- Absolut. Det är beviset för att man lyckas hålla fokus hela vägen och inte låter någon ynka puck slinka in, sade Armalis.

Förutom hemmamålvaktens skarpa insats var det inte så mycket att minnas från den här kvällen.

Matchen var bökig, seg och lika tråkig som novembervädret.

Lågt tempo och massor av felpass präglade spelet. Seriejumbon Mora är inne i en tung period med många skador och få poäng. Laget kom till Skellefteå efter fyra raka förluster och hamnade i underläge redan efter 5.49 i den första perioden.

Holloway hyllades

Efter en lång måltorka har det äntligen lossnat för Skellefteåforwarden Bud Holloway som gjort fyra mål på lika många matcher på slutet. Före matchen hyllades kanadensaren för sina totalt 200 poäng i Skellefteåtröjan och han var nog säker på ytterligare hyllningar när hans puck gled förbi Moramålvakten Janne Juvonen mot mållinjen.

Men då dök Adam Pettersson upp, petade till pucken och snodde både målet och jublet.

I den nykomponerade kedjan fanns också Oscar Möller. Han kom till Skellefteå tillsammans med sin kompis Bud Holloway för ganska många år sedan, men på isen har polarna knappt spelat ihop förut.

Nu var den formationen ensam om att skapa tryck mot Moramålet, där Janne Juvonen gjorde en bra insats i sin fjärde match från start.

Växjöförvärvet Nils Carnbäck gjorde sin blott andra match i Dalalaget och var ett orosmoment, speciellt i powerplay, där Armalis räddade Skellefteå gång på gång.

Tillbaka i Mora efter skada var också Spencer Abbott som också mycket väl kunde ha ordnat en kvittering för sitt lag.

"Måste kunna vinna smutsigt"

Dalalaget kämpade och slet och borde ha fått poäng med sig hem. I den tredje perioden tog laget över initiativet och hade flera kvitteringschanser.

Då slet sig snabbskrinnande Edwin Hedberg loss och satte 2-0 till Skellefteå med ett handledsskott i Moramålvaktens vänstra kryss efter 5.33.

På slutet bet sig Mora fast i offensiv zon långa stunder men Mantas Armalis var stadig när hans utespelare svajade.

- Det här kanske inte var vår snyggaste match, men man måste kunna vinna på ett smutsigt sätt också. Förut har vi inte skitat ner oss för att vinna, sade Hedberg, och syftade på den tunga perioden i oktober när förlusterna kom i en lång rad för laget.

Ytterligare tre poäng till Skellefteå, alltså, som vunnit fem av sina sex senaste matcher.