Gulsvart jubel. Elfsborgs Ahmed Qasem jublar efter 3–0 tillsammans med lagkamraterna när Boråslaget bröt Malmös segersvit.
Gulsvart jubel. Elfsborgs Ahmed Qasem jublar efter 3–0 tillsammans med lagkamraterna när Boråslaget bröt Malmös segersvit. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Skarpt Elfsborg bröt Malmös segersvit

22 procents bollinnehav gav seger med 3–1. Med tätt försvarsspel och skarpa omställningar satte Elfsborg punkt för Malmö FF:s vinstsvit.
– Målen vi släpper in är horribla, säger MFF-tränaren Henrik Rydström efter årets första förlust.

ANNONS

Malmö hade bollen 78 procent av tiden den var i spel. Det ledde till tre skott på mål. Och ett i mål, men när Sebastian Jörgensen till slut pangade in bollen var det sent. Och Elfsborg hade redan gjort tre.

Djupledsbollar till löpande spelare bakom Malmös backlinje. Det var metoden för hemmalaget vid alla tre målen.

Först Arber Zeneli, sedan Simon Hedlund och till sist ett självmål av Martin Olsson.

– Tidigare har vi varit fantastiskt duktiga på att skydda vår box. Det fanns ju inte där idag, säger Henrik Rydström och fortsätter:

– Vi släpper in honom (1–0-målskytten Zeneli) typ två, tre gånger och klarar inte av att täcka skottet. Tvåan ska vi inte prata om. Det var bedrövlig kommunikation mellan Ricardo och backlinjen. Och vid trean hade vi först släppt till ett friläge och sedan blev ytterligare en situation och självmål.

ANNONS

”Det är frustrerande”

MFF-veteranen Martin Olsson råkade glidtackla in det matchdödande 3–0-målet stolpe-in förbi Ricardo Schuck Friedrich, som fick spela när Johan Dahlin vilade.

– Synd att jag fick det där självmålet. Men det är sånt som kan hända. Om det hade varit en annan dag kanske den hade gått utanför, men det var en av de dagarna när en sån boll går in, säger Martin Olsson.

TT: Hur är det att spela när man har 78 procents bollinnehav och får ut så lite?

– Det är frustrerande. Vi är en bra grupp, men vi vet att vi kommer att få sådana här matcher den här säsongen. Det kommer inte alltid vara att vi gör fem-sex mål.

Med många slitna kroppar efter hårt matchande och en lång cupfinal i onsdags hade Rydström roterat in fem nya spelare i startelvan.

Det gav ingen effekt.

Succé trots avstängningar

Efter en tung start på allsvenskan gladde sig Elfsborg nu åt andra raka segern. Trots att båda de ordinarie mittbackarna Sebastian Holmén och Terry Yegbe var avstängda fungerade försvarsspelet i stort sett hundraprocentigt.

– Det kom in nya spelare och vi gjorde ett väldigt bra försvarsarbete. Vi täckte skott, vi hjälpte varandra mot Malmös starka offensiva spelare, säger Elfsborgs tränare Jimmy Thelin och tillägger:

ANNONS

– Och vi börjar få igång vårt omställningsspel. Där har vi en kraft vi någonstans börjar komma tillbaka till och som kännetecknar det lag vi vill vara.

Det omställningsspelet blev för mycket för suveräna serieledaren Malmö FF.

ANNONS