Den tidigare IBU-ordföranden Anders Besseberg har inte pratat med media på länge. Arkivbild.
Den tidigare IBU-ordföranden Anders Besseberg har inte pratat med media på länge. Arkivbild. Bild: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Skandal skuggar VM-festen – norrman i "exil"

VM-festen pågår i Antholz – men skuggas av den dopnings- och korruptionsskandal som briserade 2018. Snart två år senare har vi fortfarande inte fått ett enda svar. Mer än att en av de huvudmisstänkta – norrmannen Anders Besseberg – sitter i "exil" hemma i Drammen.
– Det är inte bra för trovärdigheten att utredningen tar så lång tid, säger Sebastian Samuelsson.

ANNONS

April 2018. Österrikisk polis genomför en razzia på det internationella skidskytteförbundets (IBU) kontor i Salzburg. Misstankarna: Dåvarande IBU-ordföranden Anders Besseberg från Norge och generalsekreteraren Nicole Resch från Tyskland ska ha tagit emot runt 2,5 miljoner kronor för att mörka positiva ryska dopningsprov.

– Det hade funnits rykten inom journalistkretsen en längre tid, men inga bevis, säger den norska journalisten Kurt B. M. Haugli som bevakat skidskytte för Aftenposten sedan 2009 och nu är på plats i Antholz.

Vad har hänt sedan dess? Vilka svar har vi fått?

Inte mycket. Inte många.

"Utredningen pågår fortfarande, jag kan inte ge dig någon tidsram för processen", skriver Elisabeth Täubl vid den österrikiska åklagarmyndigheten i ett mejl till TT.

ANNONS

"Generellt kan en utredning pågå i max tre år, men domstolen kan förlänga tiden ytterligare två år", förklarar hon vidare.

Satt 26 år

Besseberg, som satt på sin stol i 26 år, har hela tiden nekat till beskyllningarna men avgick kort efter att anklagelserna blivit kända.

– Jag ställer mig helt oförstående. Det talas om över 60 dopingprover som ska ha gömts undan. Det är fullständigt okänt för mig, sade Besseberg till Expressen efter razzian.

Sedan gick han under jorden.

– I dag sitter han i sitt hus utanför Drammen, han har bytt telefonnummer och har inte pratat med media på länge, säger journalisten Kurt B. M. Haugli.

I september 2018 valdes svenske Olle Dahlin till ny ordförande och han har startat ett stort förändringsarbete inom IBU. När Dahlin får frågan om hur det egentligen var att ta över efter skandalen blir han tyst en stund. Han skrattar till och säger:

– Man är ju positivt lagd... Så det fanns en massa möjligheter om jag uttrycker mig så.

– Både när det gällde organisatoriska möjligheter och sedan när man är i en krissituation blir medvetenheten större till förändring. Så därför blev det nästan lättare för mig som ny ordförande att genomföra väldigt mycket.

ANNONS

"Såklart inte bra"

I höstas antogs en ny konstitution där han poängterar införandet av så kallat "good governance" som en viktig del.

– Vi kommer att ha gränser för hur länge man kan sitta på sina poster. Det finns exempel på många ställen att om man sitter för länge blir det inte bra. Och jämställdhet, vi jobbar på att få mer kvinnor i rörelsen, där vi ställer krav vid nästa kongress att det ska in fler kvinnor i styrelsen.

Förutom polisutredningen pågår även en utredning inom IBU gällande det etiska kring det som hände under Anders Bessebergs tid. Men inte heller den utredningen har någon tidsplan, enligt Dahlin.

Svenske stjärnan Sebastian Samuelsson är kritisk till att det drar ut på tiden.

– Det är såklart inte bra. Det gäller väl alla rättsprocesser inom alla områden så vill man att man ska komma till ett avslut så fort som möjligt.

– Min uppfattning är att man borde vara i slutspurten, men nu har det hållit på... man tappar nästan räkningen, är det två år? Det är väl längre tid än man tänkte innan att den här utredningen skulle ta. Vad det beror på vet jag inte, men det känns som att två år är alldeles för lång tid.

ANNONS

"Blivit bortglömt"

Precis som alla andra har han dålig insyn i vad som händer i polisutredningen.

– Nu har det gått så lång tid så det är nästan ingen som frågar om det heller. Det har blivit lite bortglömt på ett sätt. Det är tråkigt för man vill ha svar och att de som gjort fel ska straffas, säger Samuelsson.

– Jag tror inte att det är bra för trovärdigheten för idrotten att det tar så lång tid.

Marie Carlsson/TT

Johannes Thingnes Bø tillsammans med nuvarande IBU-ordföranden Olle Dahlin. Arkivbild.
Johannes Thingnes Bø tillsammans med nuvarande IBU-ordföranden Olle Dahlin. Arkivbild. Bild: Terje Bendiksby
Sebastian Samuelsson är kritisk till att utredningen om Besseberg tar så lång tid.
Sebastian Samuelsson är kritisk till att utredningen om Besseberg tar så lång tid. Bild: Fredrik Sandberg/TT

+ Detta har hänt:

Den 10 april genomfördes fyra polisrazzior mot Internationella skidskytteförbundet IBU i Salzburg och personer kopplade till organisationen.

Österrikisk polis utreder anklagelser om att IBU och dess högsta ledning ska ha mutats med motsvarande 2,5 miljoner svenska kronor för att tysta ner ryska dopningsfall. Enligt NRK är tolv personer misstänkta för dopningsbedrägeri eller korruption. Vilka nationer som resten av de misstänkta kommer från är inte klart, men österrikisk polis har tidigare sagt att det är både ryska ledare och aktiva bland de misstänkta.

Enligt uppgifter till den norska tidningen VG rör det sig om 65 misstänkta dopningsfall sedan 2011.

Den norska ordföranden Anders Besseberg, som avgick efter razziorna, nekar till anklagelserna.

+ Har det något med McLaren-rapporten att göra?

McLaren-rapporten var den som först kastade ljus på den omfattande och statsstödda dopningen i Ryssland.

Rapporten visade bland annat hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015.

Rapporten visade att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare och 31 vara skidskyttar.

2017, när Besseberg fortfarande var ordförande, degraderades Ryssland till icke fullvärdig medlem i IBU på grund av det som kommit fram i rapporten.

Ryssland har fortfarande inte uppfyllt de tolv kriterier som IBU har satt upp och är därmed fortfarande inte fullvärdig medlem, vilket innebär att man inte kan nominera till styrelsen eller rösta på kongressen.

ANNONS