Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gult kort visar domaren Andreas Dufva Johansson för Umeås Deniz Yaldir efter dennes vårdslösa spel. Men i samband med det kastar HBK:s Dusan Djuric (till höger om Yaldir) ur sig rasistiska tillmälen som kom att överskugga HBK:s klara seger.  Bild: Krister Andersson
Gult kort visar domaren Andreas Dufva Johansson för Umeås Deniz Yaldir efter dennes vårdslösa spel. Men i samband med det kastar HBK:s Dusan Djuric (till höger om Yaldir) ur sig rasistiska tillmälen som kom att överskugga HBK:s klara seger. Bild: Krister Andersson

Jan-Owe Wikström: Skadan redan skedd, HBK – att ta lärdom av den ännu viktigare

Egentligen är det väldigt enkelt. All form av rasism och diskriminering är, precis som i samhället i övrigt, oacceptabel och förbjuden inom svensk fotboll.
Och därför måste Halmstads BK:s Dusan Djuric nu ta konsekvenserna och straffet för utbrottet och det rasistiska tillmälet mot Umeås Deniz Yaldir efter att Umeåspelaren vårdslöst hade kapat hemmalagets lagkapten Andreas ”Ante G” Johansson.

Förnekelse är första reaktionen i en pressad situation och det var nog därför som Dusan direkt efter matchen inte ville kännas vid sina ord på HP:s fråga sedan Yaldir själv öppet hade anklagat HBK:aren i Dplays tv-sändning.

Men när insikten väl hade landat vad som faktiskt hade skett och vad han hade sagt, det hörs ju faktiskt i tv, gjorde HBK naturligtvis det enda rätta genom att dagen efter i en kommuniké på hemsidan ta avstånd, samtidigt som Dusan själv var djupt ångerfull och bad om ursäkt.

Nu kommer nästa steg.

Då förbundets disciplinnämnd inte hinner med att behandla ärendet innan helgen ska HBK:s speldirigent, i mina ögon, naturligtvis ändå inte spela mot Akropolis på söndag.

Dels som en markering från klubbens sida att det inte är okej.

Dels för lagets skull för att lagkompisarna ska kunna fokusera på fotbollen och matchen.

Och inte minst för Dolles egen skull, där händelsen annars skulle kunna vändas emot honom på planen.

Jag har följt Dusan genom åren och sett honom växa ut från en exceptionell talang till en stor spelare på alla plan. Men bakom liraren – som med åren också har blivit en grovjobbare – har det alltid funnits en lite halvblyg, ödmjuk och empatisk person som nyligen blev stolt pappa och just matchdagen också fyllde 36 år.

Dusan har dessutom själv rötterna i Balkan, i Serbien, och det är ingen vild gissning att han genom åren har fått höra ett och annat om sitt namn, sin bakgrund.

Men även för sådana spelare kan det brinna till i huvudet vid hetsiga situationer när orden då hinner före tanken och ut kommer något som man egentligen inte alls menar.

Det är absolut inget försvar eftersom nolltolerans gäller. Punkt slut. Men det är ändå en förklaring. I synnerhet om det stämmer att Yaldir ska ha spottat mot honom och Joel Allansson – en i mina ögon lika människoförnedrande handling och dessutom lika med rött kort.

Men gjort är dessvärre gjort och nu handlar det att ta lärdom av det. För trots alla antirasism -och fascismkampanjer är frågan ständigt aktuell, där jag tyvärr är övertygad om att det i stridens hetta säkert förekommer nedsättande kommentarer. Och då snackar vi inte enbart fotboll.

Redan 2011 slog den dåvarande Fifa-presidenten Sepp Blatter fast i en CNN-intervju att: ”Det finns ingen rasism inom fotbollen, möjligen ett ord eller en gest som inte är korrekt”.

Så var det naturligtvis inte. Skillnaden då var att dessa dinosaurier inom Uefa och Fifa inte ville se verkligheten utan det var enklare att blunda.

Mycket har hänt sedan dess med bland annat Uefas tiopunktersprogram mot rasism, där alla måste skriva under på att inte tolerera rasism, att visa detta permanent på arenan och att vid sina hemmamatcher i högtalare fördöma rasism.

Dessutom har Svenska fotbollförbundet betonat ”alla människors lika värde i samhälls- och fotbollsgemenskapen.”

Därför satte förbundet ner foten och stängde av domaren Martin Strömbergsson hela säsongen när det uppdagades att han i fjol hade kastat ur sig kommentaren ”Sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig” till Östersunds målvakt Aly Keita.

Vad sedan straffet blir för Dusan Djuric återstår att se när domaren Andreas Dufva Johansson liksom Umeå nu har anmält händelsen.

Tillrättavisning, böter eller avstängning är straffskalan för förseelsen som lär hamna under ”förolämpningar och olämpliga uttalanden”.

– Hade vi hört så hade spelaren blivit utvisad direkt, säger domare Dufva Johansson till Fotbollskanalen och avser punkten ”använda stötande, förolämpande eller smädligt språk och/eller gester” i regelboken.

Det skulle i så fall ha inneburit tre matchers avstängning. Minst.

Fler lokala sportnyheter hittar du här