Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand lovar damlandslaget bättre ekonomiska förutsättningar. Arkivbild.
Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand lovar damlandslaget bättre ekonomiska förutsättningar. Arkivbild.

Sjöstrand: Hot om bojkott störde herrarna

Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand lovar nu ett bättre avtal för damlandslagsspelarna. Samtidigt säger både Sjöstrand och Janne Andersson att hotet om en bojkott störde herrlandslaget inför den avgörande playoffmatchen mot Italien.

ANNONS
|

Att det svenska herrlandslaget är VM-klart och Svenska fotbollförbundet kan räkna med minst 80 miljoner kronor i tillskott ligger inte till grund för hur mycket pengar damlandslagets kan få i sitt nya landslagsavtal.

Sjöstrand var väldigt irriterad när spelare i damlandslaget hotade med att inte gå på fotbollsgalan den 20 november om inte förhandlingarna går i mål innan dess, och sade att "det är väl bara att låta bli att spela i landslaget".

Självkritisk Sjöstrand

Men nu säger han:

- Att de ger uttryck på det sättet som de gör har jag största respekten för. Jag tycker att det i mångt och mycket är bra, säger Sjöstrand till SVT Sport , och är självkritisk till förbundets sätt att sköta förhandlingarna.

ANNONS

- Det finns en historik för oss att göra upp med, på olika sätt, och det har ingenting med matchen eller bonusar att göra. Utan det är en skyldighet och ett ansvar vi har att lösa det ändå.

Störde herrarnas uppladdning

Damlandslagets planer på att bojkotta fotbollsgalan blev kända dagen före herrlandslagets avgörande VM-kvalmatch mot Italien. Både Sjöstrand och herrlandslagets chef Lars Richt reagerade starkt på tajmingen och menade att utspelet störde i uppladdningen.

Det står Sjöstrand fast vid, trots att herrlandslaget kvalade in till VM efter en bragdartad match i Milano.

- Det är jättesmå detaljer ibland när vi pratar om vad som skiljer en vinst eller förlust och så vidare. Allt sådant vill man lägga kraft och energi på och ju närmre man kommer en match desto mer vill man lägga på det. Det blev väldigt mycket åsikter kring den här frågan, utan insikter. Och man rycker saker ur sitt sammanhang, säger Sjöstrand till TV4:s Fotbollskanalen.

ANNONS

"Brus" stör Andersson

Även herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson säger att diskussionen störde. Därför ville han inte, dagen före matchen mot Italien, prata om saken.

- När man är inne i sin bubbla så vill man undvika all form av brus. Jag tyckte att det var olyckligt att det kom, för det var lite brus. Just den här frågan, det är inte så att vi hade vunnit med 3–0 om inte den kom in. Men om det blir brus så blir det rörigt, säger Janne Andersson.

Landslagsmålvakten Hedvig Lindahl, som tillsammans med Caroline Seger, Nilla Fischer, Lotta Schelin och Spelarföreningen har skött förhandlingarna med förbundet, vill inte recensera Sjöstrands och Anderssons uttalanden.

- Det får stå för dem. Jag har ingen riktig kommentar till det. De har väl en anledning till varför de säger som de säger, säger Lindahl till TT.

ANNONS

Lindahl: Tror det löser sig

Janne Andersson tror och hoppas på en lösning men säger samtidigt:

- Jag har uttryckt det innan: jämlikhet och jämställdhet för mig innebär inte att alla ska ha samma ersättning. Det är någonting annat. I övrigt har jag för dålig insyn i det här.

På onsdagen ska Sjöstrand träffa generalsekreteraren i Spelarföreningen, Magnus Erlingmark, för att fortsätta förhandlingen.

- Jag kan bara säga att jag ska göra allt jag kan och jag menar det jag säger. Det är väl klart att de ska ha ett bättre avtal, säger han till SVT Sport.

Hedvig Lindahl:

- Det känns bra att det ska bli ett möte så får vi se vad det blir av det. Jag tror faktiskt att det löser sig. Jag ser med förhoppning på det, men man vet aldrig.

ANNONS
TT

ANNONS