Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.
Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sjöstrand: "Vi kan inte vänta längre"

Veckorna tickar, men fotbollen står fortfarande utan publik. Nu har Svenska fotbollförbundet föreslagit ett nytt möte med Amanda Lind (MP).
– Vi behöver besked nu, helst i går, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand efter dagens möte med idrottsministern.

ANNONS

Beskedet om en eventuell öppning i publikfrågan dröjer. På torsdagseftermiddagen deltog kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) i ett digitalt möte med fotbollen och trots att inga nyheter presenterades säger fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand att det var ett positivt möte.

– Idrottsministern visade stor förståelse för den problematik som råder för fotbollen. Hon tog till sig de förslag vi presenterade och uttryckte sin uppskattning för vår tydlighet, säger han till TT.

Han berättar att förbundet redan föreslagit ett uppföljningsmöte i frågan.

– Det mottogs positivt, men det finns ingen tid beslutad än.

"Är rimligt"

Fotbollen har tagit fram ett omfattande regelverk för hur man ska kunna ta emot publik på ett smittsäkert sätt. Det handlar om allt från avstånd i publiken till hur man ska hantera in- och utpassering.

ANNONS

– Vi har framfört att vi vill, förväntar oss och är beredda att genomföra testarrangemang med publik. Vi tycker det är rimligt, säger Håkan Sjöstrand.

Han påpekar att fotbollen visat att man kan ta ett stort ansvar i pandemin.

– Vi har spelat flera hundra matcher i elitfotbollen och tusentals matcher totalt sett och överlag har det fungerat väldigt bra. Det är viktigt nu att man går från ord till handling. I slutändan är det alltid genomförandet som räknas. Sedan handlar det också om att kapacitetsanpassa, för det skiljer sig otroligt mycket mellan olika arenor och olika föreningars förutsättningar, möjligheter och begränsningar.

"Akut läge"

Ett besked om en eventuell öppning i publikfrågan ska komma inom de närmaste veckorna.

– Ju förr desto bättre. Läget är akut och det är en ödesfråga för fotbollen och idrotten i stort att vi kan få publik och vi är beredda att genomföra det på ett ansvarsfullt sätt. Vår säsong pågår nu, vi kan inte vänta längre, säger Sjöstrand.

TT: Kan ni vänta de här veckorna i augusti?

– Jag har förståelse för att man behöver föra en dialog i de här frågorna. Vår förhoppning och förväntan är att vi får ett positivt besked inom en snar framtid.

ANNONS

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det inte aktuellt att ändra lagen om offentliga sammankomster om högst 50 personer.

– Om hösten fortsätter vara lugn så kanske, men just nu är det inte läge, säger han.

Enligt Håkan Sjöstrand har förbundet inte fått några indikationer på hur många det eventuellt kan bli aktuellt att ta in framöver.

– Det finns ju inte någon som kan veta hur pandemin utvecklar sig. Det måste vi ha med oss. Vi är beredda att komma i gång med verksamhet, men vi är också beredda att backa om det behövs beroende på hur pandemin utvecklas. Fotbollen är följsam på det sättet, säger Sjöstrand.

Simon Sjöstrand/TT

ANNONS