Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Håkan Sjöstrand. Arkivbild.

Sjöstrand: "Det är oacceptabelt"

Det upphaussade cupderbyt mellan IFK Göteborg och Gais slutade med skandalscener och har hamnat på disciplinnämndens bord. En situation som Svenska fotbollförbundets generalsekreterare fördömer:

Turerna har varit många efter den avbrutna cupmatchen. I dag (onsdag) har turerna landat i att mötet mellan IFK Göteborg och Gais, som avbröts på grund av pyroteknik och fyrverkeripjäser, inte kommer att avgöras på planen.

- Övergripande principen vi tillämpar i svensk fotboll är att matcherna ska avgöras på planen. När matchen avbröts fattades först ett beslut att matchen skulle återupptas dagen efter. Sedan gick inte det av olika omständigheter. Vi har försökt vrida och vända på det här för att ändå få till att matchen genomförs. Men nu går inte det, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand, som fått handskas med ärendet från distans i Portugal och Algarve.

WO till en match som inte finns

Gais har i ett officiellt utlåtande lämnat walk over till matchen.

- Eftersom det inte finns någon match kan man inte principiellt lämna walk over heller. Men nu går ärendet till disciplinnämnden som är ett oberoende organ som ska bedöma det. Vår förhoppning är att de ska bedöma det så snart som möjligt då vi har en sista omgång som ska spelas på söndag, säger Sjöstrand.

TT: Men innebär det att Gais inte kan straffas med avstängning i och med att de inte har en match att lämna walk over till?

- Jag vill inte gå in på några spekulationer. Vi kan konstatera att matchen inte kommer återupptas och nu hanteras det av disciplinnämnden. De tar in alla omständigheter och gör en oberoende bedömning.

"Stänga dem ute"

Håkan Sjöstrand har aldrig upplevt något liknande fall förut, där fyrverkeripjäser har gömts i förväg på arenan.

- Visitationen löser till exempel inte det här då man är långt innan och gömmer. Men vi jobbar med övervakning, ytterligare samarbete med polisen och så vidare, säger Sjöstrand och fortsätter:

- I slutändan handlar det om att man måste kunna identifiera för att kunna lagföra de här individerna och stänga dem ute från fotbollen. För de här individerna vill vi naturligtvis inte ha i fotbollen. Jag kan inte på något sätt se hur man i exempelvis det här fallet stöttar sin förening IFK Göteborg genom den här aktionen. Det är väldigt begränsat, fåtal, individer som gör det med begränsad förmåga att förstå konsekvenserna.