Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patrik Kittel jublar på Delaunay när duon hyllas av publiken i Scandinavium efter küren som gav en sjätteplats i världscupfinalen. Men i sommarens EM satsar Kittel på en annan häst, det känsligare stoet Well Done.

Sjätte plats bra gjort av Well Dones vikarie

Patrik Kittel blev sexa i världscupfinalen i dressyr på Delaunay. Det var ganska bra gjort. Men i EM väljer han på nytt det känsliga stoet Well Done.

Ridsport är en sak på stora, öppna arenor ute. Och en annan sak inomhus, med trånga banor och nära till publiken.

Scandinavium i Göteborg är välkänt för att den stora publiken lever med i tävlingarna, och för att svenskar och andra populära ekipage kan mötas av taktfasta applåder i entrén och stående ovationer efter ritten. Så var det för Patrik Kittel och hans Delaunay i världscupfinalens avgörande kür.

- Väldigt magiskt, säger Patrik Kittel om publikens bemötande.

Hästar är olika

Men det kräver sin häst. Kittels VM-häst Well Done har hittills aldrig tävlat inomhus.

- En del hästar klarar detta lite bättre, andra lite sämre. Det är väldigt viktigt att man känner vad som är okay för hästen, säger Kittel.

- Nästa år kanske hon klarar det, tillägger han om det tioåriga stoet.

Nå, tolvårige Delaunay var en utmärkt "vikarie".

- Det var många höjdpunkter idag, där han verkligen gick riktigt bra, med hög svårighetsgrad och inga direkta missar, säger Patrik Kittel berömmande.

Mästaren gav stöd

Tranåsryttaren fick också bästa möjliga stöd strax före sin kür. Tyska världs- och Europamästarinnan Isabell Werth, som Kittel ibland tar hjälp av i sin träning, coachade även vid världscupfinalen.

- Hon hjälpte mig hela vägen, ända tills jag gick in på banan. Det är otroligt, när hon själv ska tävla, påpekar Kittel.

TT: Vad sa Werth?

- "Ge gas! Sträck på dig! Satsa ordentligt!", beskriver Kittel.

Drygt en timma senare red Isabell Werth själv in på arenan – och vann världscupfinalen, för tredje året i rad. Tvåa blev Laura Graves, USA. Därmed uppfylldes också de flestas tips.

Vilhelmson nia

Tinne Vilhelmson Silfvén blev nia på snart 17-årige Don Auriello, kallad "Anton", som var en av de äldsta hästarna i finalfältet.

Hon hoppas kunna rida "Anton" i EM i Rotterdam i augusti. Men hästen är nu i en ålder där ryttaren hela tiden måste känna efter vad hästen klarar. Någon annan häst av EM-klass har inte Vilhelmson Silfvén just nu.

Patrik Kittel kan vara tydligare. Han siktar på att göra det bra med Well Done.