Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Simone Blum, världsmästare i hoppning med Alice.

Simone Blum – tyskan som knockade männen

Svensk ridsport hyllar debutanten Fredrik Jönsson. Vad ska då inte den tyska göra med Simone Blum? 29-åringen rev inte ett hinder och fattade knappt att VM-guldet var hennes.

I den nya tyska hoppgenerationen sågs Blum som ett av de främsta löftena, men att det skulle bära hela vägen till högsta pallplatsen?

Nä, det vågade ingen tro, allra minst hon själv.

Men på elvaåriga stoet Alice, hästen hon haft i fyra år, satte hon tonen tidigt med tre felfria rundor och gick in i finalen som den alla jagade.

Då hade hon redan säkrat en VM-medalj, bronset i lagfinalen. I finalen var hos iskall med två nya nollrundor.

- Jag är världsmästare som första kvinna. Det spelar visserligen ingen roll om man är man eller kvinna, men i dag är en perfekt dag.

I ridsport tävlar män och kvinnor mot varandra på samma villkor. Men första kvinna att vinna VM var hon inte. Den "titeln" har kanadensiskan Gail Greenough, som vann i Aachen 1986. Däremot är Blum första kvinna att vinna sedan ett samlat VM för alla grenar infördes 1990.

Tyskan red ut sist av alla i Mill Spring. Hon kunde kosta på sig en rivning och ändå hålla undan för schweizaren Martin Fuchs. Det stannade vid ett tidsfel och totalt 3,47 fel efter fem rundor.

Steve Guerdat, även han från Schweiz, tog bronset.