Ordföranden i Svenska simförbundet, Ulla Gustavsson, avgår. Arkivbild.
Ordföranden i Svenska simförbundet, Ulla Gustavsson, avgår. Arkivbild.

Simförbundet: Rimmar inte med vår verksamhet

Simförbundets ordförande Ulla Gustavsson avgår efter uppmärksammade uttalanden om en bild på en idrottande flicka i slöja. En enig styrelse hade inte längre förtroende.

ANNONS
|

Gustavsson har de senaste dagarna fått kritik för de uttalanden hon gjort om en bild på Riksidrottsförbundets hemsida. Hon skrev i ett kritiskt inlägg på Facebook att bilden, som föreställer en flicka med slöja som testar skytte, uppmuntrar till bland annat kvinnoförtryck och könsstympning. Till Aftonbladet sade hon sedan:

- Vill de visa flickor med invandrarbakgrund kan det göras utan att de har slöja på sig. Nu visar RF att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck: könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld. Det upprör mig. Barn måste få vara barn, säger hon till tidningen.

ANNONS

Vice ordförande Stefan Persson menar att de tagit frågan på största allvar. Efter diskussioner, bland annat med Gustavsson själv, stod det klart att en enig styrelse inte längre har förtroende för sin ordförande.

"Har varit svårt"

- Hennes uttalanden är inget som styrelsen kan backa upp med tanke på det vi jobbar med. Vår verksamhet handlar om öppenhet, oavsett tillhörigheter, etniciteter och liknande. Men det är klart att det har varit svårt. Ulla har gjort massor för svensk simning, både nationellt och internationellt, säger Persson.

Den omdebatterade bilden togs bort, men Ulla Gustavssons utspel fick kritik av bland annat Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Bilden symboliserar "glädje och inkludering", skrev han i en debattartikel i Aftonbladet. Detta var efter att Eriksson själv uttryckt kritik mot just den bilden då han tycker att han och många andra vuxna gör associationer till annat. Han har i en tidigare intervju med SVT nämnt IS.

- Jag tror att det drabbar barn mycket mer när man gör de associationerna. Då hamnar vi också i en annan diskussion och inte i huvudfrågan att barn i slöja är lika välkomna inom idrotten, säger Eriksson.

ANNONS

"Idrotten är öppen för alla"

Han vill inte kommentera beslutet som han tycker är en fråga för simförbundet, utan konstaterar bara att Gustavsson hade en avvikande åsikt.

- Idrotten är öppen för alla, slöja eller inte slöja. Vi har pratat länge om det här och den svenska idrottsrörelsen är väldigt samlad. Det var Ulla som hade en avvikande mening i den här frågan. Idrotten som sådan är totalenig. Barnets intresse går först.

Stefan Persson går in som tillförordnad ordförande för Svenska simförbundet fram till årsmötet under våren 2020.

TT

ANNONS