Stephanie Holmén och Flip´s Little Sparrow var reserver under VM, men lär få tävla i helgens världsfinal i Barcelona. Arkivbild.
Stephanie Holmén och Flip´s Little Sparrow var reserver under VM, men lär få tävla i helgens världsfinal i Barcelona. Arkivbild.

Silverlaget vilar – unga ryttare får chansen

Det färska VM-silvret är undanstoppat som ett fint minne. Redan i helgen väntar säsongens sista stora landslagsuppdrag – världsfinalen i Nations Cup. Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona tänker långt in i framtiden.

ANNONS
|

Fredrik Jönsson, Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson flög nyligen hem från VM i Mill Spring, North Carolina, med ett silver i nationshoppningen.

Men inför världsfinalen i Barcelona låter Ankarcrona samtliga VM-ryttare sadla av, utom Fredricson. Världssjuan blir det rutinerade ankaret i förbundskaptenens nykomponerade lag som i övrigt består av fyra unga kvinnor på stark frammarsch:

Stephanie Holmén, 27, Irma Karlsson, 25, Jonna Ekberg, 28 och Erica Swartz, 27.

"Ovärderlig rutin"

- Framtidsnamn, verkligen. Jag försöker hela tiden plocka upp nya ryttare och ge de unga chansen. Det är en ovärderlig rutin för dem att göra det här. Nu kvalade vi dessutom in till OS och det finns absolut ingen tid att spilla, säger Ankarcrona.

ANNONS

Nästa års stora mästerskap är EM i Rotterdam i augusti. Tack vare den säkrade OS-platsen ges Ankarcrona andra möjligheter. Han kan ge någon eller några yngre och mindre erfarna ryttare mer mästerskapsrutin och på så sätt bredda basen av OS-aktuella ryttare.

- Så är det absolut. Jag kommer att fundera över hur jag kommer att använda det mästerskapet. Det är lite tidigt att besluta något, men sådana tankar kommer jag att ha. Man kan ha en lite annan strategi 2019 och göra en liten offensiv och få ut fler ryttare i nationshoppningar, säger förbundskaptenen.

Åtta bästa till final

Världsfinalen avgörs med ett kval på fredag kväll och de åtta främsta nationerna gör upp om titeln på söndag eftermiddag.

- Vi vill naturligtvis prestera jättebra i Barcelona, men med tanke på hur läget är, är det en fantastisk möjlighet för de ryttare som inte kom med till VM att också få ett "mästerskap", säger Ankarcrona.

ANNONS

Stephanie Holmén (reserv på plats i VM) och Irma Karlsson har utmärkt sig med tunga GP-framgångar och Jonna Ekberg bidrog starkt till laginsatsen med en avslutande nollrunda i Hickstead i somras. Erica Swartz är mindre känd utanför ridsportkretsarna.

Nöjd med inställningen

- Hon har rätt mycket erfarenhet men har jobbat på lite i det tysta under några år. Hon har en väldigt fin häst med mycket kvalité som det ska bli spännande att se. Hon gjorde det bra när hon var med i nationshoppningarna i Lissabon och i Dijon, säger förbundskaptenen.

- Hon satsar långsiktigt, har ordning på grejorna och ett bra team bakom sig. Alla de faktorer som är så viktiga. Ryttarna måste vara duktiga på vad de gör, men om någonting runt om dem inte fungerar så kommer man inte hela vägen. Det är kul att de unga på väg upp insett det. De jobbar lika hårt på den biten som att utveckla sin egen ridning.

ANNONS

TT: Har du själv orkat ladda om efter VM?

- Det har jag gjort, men det är klart att det infinner sig en liten tomhet efter urladdningar. Det tror jag både ryttare och ledare känner.

- Det är ganska sunt och ska ses som en positiv grej, säger Henrik Ankarcrona.

TT

Fakta: Sveriges lag i världsfinalen

Stephanie Holmén på Flip’s Little Sparrow, Erica Swartz/Jovita, Irma Karlsson/Ida van de Bisschop, Jonna Ekberg/Univers du Vinnebus och Peder Fredricson/Catch Me Not.

Fyra av dem hoppar i laget och ett ryttarbyte kan göras mellan omgångarna.

Tyskland, Österrike, Belgien, Brasilien, Kanada, Frankrike, Förenade arabemiraten, USA, Storbritannien, Nederländerna, Irland, Italien, Portugal, Schweiz, Sverige och Spanien deltar i kvalet till världsfinalen som inleds på fredag.

De åtta bästa lagen går vidare till finalen på söndag.

Nederländerna är regerande mästare.

ANNONS