Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Dick Axelsson. Arkivbild

SHL-profilerna att hålla ögonen på

Två gamla SM-guldhjältar har återvänt hem, medan en tredje dyker upp i sin gamla hemmaarena i "fel" tröja. En gammal, ärrad NHL-veteran med VM-meriter kan också skapa rubriker. Här är profilerna att hålla ögonen på i SHL-premiären i dag.

Fem matcher står på programmet när en hockeysäsong gasar i gång i eftermiddag och i kväll. De resterande två matcherna i premiäromgången spelas på tisdag.

Lördagens premiärprogram: Färjestad–Linköping, HV71–Djurgården, Malmö–Rögle (alla 15.15), Luleå–Örebro, Frölunda–Mora (båda 18.00).

Här är några profiler i dagens matcher:

Dick Axelsson, 30 år, forward, Färjestad

Tillbaka i Karlstad där han tog två SM-guld med Färjestad, 2009 och 2011. Sedan dess har han varit runt en del, de tre senaste säsongerna i schweiziska Davos. En riktig lirare som när han är på humör kanske är den mest sevärda i SHL. Älskad av publiken i Karlstad och en stor profil på Twitter (@dickaxelsson). Vann VM-guld med Tre Kronor i Globen 2013.

Jonas Gustavsson, 32, målvakt, Linköping

Kommer tillbaka till Karlstad i eftermiddag – men i "fel" tröja, nu som nyckelspelare i Linköping. "Monstret" är tillbaka i SHL efter åtta NHL-säsonger och det var i Färjestad han slog igenom, fixade guld och fick sitt smeknamn 2009. Vann det året Guldpucken som Sveriges bäste hockeyspelare. Vann OS-silver 2014 och VM-brons 2009 och 2010.

Ryan Lasch, 30, forward, Frölunda

En av de stora guldhjältarna när Frölunda fick fira 2016. Efter guldet försvann Lasch till schweiziska Bern, men återvänder nu och gör SHL-comeback i ett välfyllt Scandinavium mot nykomlingen Mora i kväll. Den lille kanadensaren, 170 centimeter lång, vann SHL:s poängliga guldåret med 51 poäng (15 mål+36 assist) på lika många matcher.

René Bourque, 35, forward, Djurgården

En skräll att den ärrade NHL-veteranen valde SHL och Sverige. Anledningen är att Bourque ska försöka ta en OS-plats för Kanada som han representerade i VM 2010. Bourque har gjort tolv NHL-säsonger och sammanlagt 316 poäng (163+153) på 725 matcher för Chicago, Calgary, Montreal, Anaheim, Columbus och Colorado. De senaste åren har karriären gått nedåt, men med OS för ögonen kanske han kan lyfta på nytt.