Shilton: "Tyvärr var han osportslig"

Hyllningarna strömmar in efter Diego Maradonas bortgång. Men Englands VM-målvakt Peter Shilton kan inte acceptera att fotbollsikonen aldrig bad om om ursäkt för sitt Guds hand-mål 1986.
– Tyvärr var han osportslig, säger Shilton.

ANNONS

Det var i en situation i början av andra halvlek då både Maradona och Shilton hoppade upp, i Englands straffområde, som Maradona boxade in bollen i mål med handen.

1–0-målet följdes fyra minuter senare av ytterligare ett mål från Maradona, ett lika legendariskt mål. Då gick han själv i 60 meter och dribblade sig förbi fem engelsmän, ett mål som valdes till århundradets mål av Fifa.com-läsare.

Argentina vann kvartsfinalen med 2–1. Argentina tog sedan VM-guld efter finalseger över Västtyskland.

– Jag struntar i vad andra säger, det där handsmålet gjorde att Argentina vann. Maradona gjorde ett briljant mål strax därefter, men då hade vi bara det första målet i tankarna. Det har stört mig i alla år, säger Shilton, som inte kan acceptera att Maradona aldrig bad om ursäkt för sitt mål med handen.

ANNONS

– Han verkar vara en storhet, men tyvärr visade han ingen sportsmannaanda. De flesta i vårt VM-lag i Mexiko känner detsamma. Fotbollsspelare gör felaktiga saker i stridens hetta. Men om någon i Englands lag gjort något liknande vill jag tro att de erkänt det efteråt.

Shilton säger dock att han inte hoppas att händelsen ger någon bismak på Maradonas legendstatus.

Hade misstankar

Domaren som missade Maradonas handsmål, tunisiern Ali Bin Nasser, berättar nu om händelsen.

– Jag såg inte att det var hands, men jag hade mina misstankar. Så jag frågade den assisterande domaren (bulgaren Bogdan Dotjev) och när han sade att det var regelrätt blåste jag för mål, säger domaren.

– Dotjev sade efteråt att han att han sett två armar men inte visste om det var Shiltons eller Maradonas.

Bin Nasser berättar även om Maradonas andra mål i matchen.

– Jag var beredd att blåsa frispark för Maradona för jag var så säker på att engelsmännen skulle tackla honom hårt efter att han sprungit 50 meter.

Fick en t-shirt

Bin Nasser säger att han är stolt över att ha dömt den högklassiga matchen och han hyllar Maradona.

– Han var ett geni, en fotbollslegend. Som domare kunde jag inte blunda en sekund när jag följde honom, för han var kapabel till vad som helst.

ANNONS

Maradona besökte Bin Nasser 29 år efter VM i Mexiko och gav domaren en t-shirt med texten "Till Ali, min vän för evigt".

ANNONS