Hackerförsök görs ständigt mot OS i Tokyo. Arkivbild.
Hackerförsök görs ständigt mot OS i Tokyo. Arkivbild. Bild: Hiro Komae/AP/TT

Ryssland nekar till cyberattacker mot OS

Sex ryska underrättelseagenter åtalas för cyberattacker mot bland annat Tokyo-OS. Men Ryssland nekar till brott.
– Ryssland har aldrig gjort några hackerattacker mot OS, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov.

ANNONS

Enligt det amerikanska åtalet mot de sex ryssarna misstänks den ryska underrättelsetjänsten GRU ligga bakom en rad attacker mot utländska mål. Förutom OS i Tokyo och OS i Pyeongchang 2018, i Ukraina, Georgien och mot val i Frankrike.

President Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov kallar åtalet i USA för "otrevlig ryssfobi som givetvis inte har med verkligheten att göra".

– Rysk säkerhetstjänst har aldrig utfört några hackerattacker, särskilt inte mot OS, säger han.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Ria anser Ryssland att man är utsatt för en häxjakt.

– Det är tydligt att den här informationen inte är sann. Den har skapats för att elda på antiryska känslor i det amerikanska samhället och utlösa en häxjakt och en spionmani, säger en talesperson för Rysslands ambassad i USA.

ANNONS

Japan ser allvarligt på cyberattacker mot Tokyo-OS och medger att det hela tiden görs försök att hacka OS-plattformarna. Däremot vill man inte säga om de åtalade sex ryska underrättelseagenterna lyckats med sina hackerförsök.

– Vi kan inte blunda för illvilliga cyberattacker som hotar demokratin. OS är ett viktigt internationellt arrangemang som drar till sig uppmärksamhet och cybersäkerhetsåtgärder är extremt viktiga, säger Japans kabinettssekreterare Katsunobu Kato.

OS-organisationen säger i ett uttalande att man gjort stora säkerhetsinsatser mot cyberattacker och att man haft väldigt lite störningar på sina plattformar.

"Vi ser hela tiden olika typer av cyberattacker på plattformarna som ägs av Tokyo 2020, men de har inte haft någon större påverkan på vår verksamhet", säger talespersonen Masa Takaya.

ANNONS