Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik von Eckermann och Mary Lou vann världscupkvalet i Amsterdam och säkrade en plats i finalen i Göteborg i april. Arkivbild.

Seger och klar för finalen i Göteborg

Ryttarstjärnan Henrik von Eckermann hade pressen på sig för att nå världscupfinalen i Göteborg. Och vad gör han? Vinner kvalet i Amsterdam, tar 20 poäng och är klar för finalen i Scandinavium.

Det var en på många sätt efterlängtad seger. Henrik von Eckermann har haft en besvärlig höst och vinter runt om på världscupens hållplatser. Med två deltävlingar kvar stod han på 30 poäng och var piskad att ta ytterligare några för att kvala in till finalen i Göteborg 3–7 april.

Då plockade landslagsryttaren fram allt sitt kunnande.

Som ett av åtta ekipage – Malin Baryard Johnsson var ett annat på Indiana – nådde von Eckermann och Mary Lou omhoppningen.

Där var de sist ut.

Tog alla genvägar

Kravet? Ännu en felfri ritt och en tid under ledande schweizaren Pius Schwizers och Cortney Cox 33,34. Von Eckermann tog alla genvägar som fanns, gick all-in och satsningen lyckades med god marginal.

- Fantastisk häst, hon kämpade verkligen till sista hindret, säger von Eckermann till SVT.

33,01 sekunder räckte med råge för säsongens första seger i världscupen. I poäng gav segern 20 poäng och totalt har han nu 50 och är klar för sin fjärde raka final. I pengar fick han drygt en halv miljon kronor.

Det var karriärens femte seger i en världscupdeltävling.

- Det var en bra position att vara sist ut. Det var inte mycket att spela på utan allt eller inget. Det ska bli fantastiskt kul att komma hem och rida inför hemmapubliken, säger vinnaren till SVT.

Rev första hindret

Det är 15 år sedan Malin Baryard Johnsson vann sitt andra och senaste världscupkval. I Amsterdam hade hon chansen på nytt.

Men rivningen redan på det första hindret i omhoppningen förstörde eftermiddagen. Åttondeplatsen var ändå en stor framgång under en helg som även innehöll seger på Second Chance i söndagens 1,45-hoppning.

På elvaåriga stoet Indiana går landslagsveteranen från klarhet till klarhet. Baryard Johnsson matchar Indiana med försiktighet och varsamhet. Hästen hon kallat både "himla speciell" och "knäpp" bidrog till det svenska VM-silvret i Mill Spring i höstas men är en ständig utmaning att tävla.

Holmén utgick

För Stephanie Holmén sprack förhoppningarna om en världscupfinal i Göteborg. En rivning följdes av en riktigt grov och sedan ville inte "Sparven" mer, vägrade och Holmén valde att utgå.

Holmén står kvar på 17 poäng inför den sista deltävlingen i Bordeaux om två veckor. Peder Fredricsons inhoppade 40 poäng borde räcka till final och kanske även Irma Karlssons 38 poäng.