"Man måste vara med för det är nu det händer", säger svenska lagkaptenen Caroline Seger som tror att VM i Frankrike blir det lyft som damfotbollen behöver.
"Man måste vara med för det är nu det händer", säger svenska lagkaptenen Caroline Seger som tror att VM i Frankrike blir det lyft som damfotbollen behöver.

Seger inför VM: "Man kan inte blunda längre"

Någon jämställd fotbollsvärld är det inte. Men publiken, medierna och sponsorerna har i alla fall vaknat. Och kanske blir VM i Frankrike det som får också pamparna att förstå damfotbollens värde.

ANNONS
|

Biljetterna till fredagens VM-premiär mellan hemmanationen Frankrike och Sydkorea i Paris sålde slut direkt när bokningssystemet öppnade tidigare i våras.

Intresset verkar ha hållit i sig.

Häromdagen meddelade arrangörerna att slutmålet, att sälja 70 procent av alla biljetter, redan är uppnått. Det är inga sensationella uppgifter, sett till det senaste året då publikrekord efter publikrekord för damfotboll har slagits runtom i Europa.

Missvisande siffror?

En kritik har varit att det bakom åskådarsiffrorna döljer sig biljetter som har delats ut gratis eller som har slumpats bort. Caroline Jönsson, styrelseledamot i det internationella spelarfacket Fifpro, ser inte det som ett bevis för att intresset överdrivs.

ANNONS

- Nej, men man hade kunnat tjäna mer pengar på biljetterna. Det finns fortfarande en oro att det inte finns det intresset som man gång på gång visar att det finns. Man vågar inte riktigt, och det är därför man kanske lägger en stor final på en arena som tar 30000 i stället för en som tar 50000. Jag tycker att biljettpriserna är alldeles för låga, och då är det svårt att argumentera för att man ska få en lönsamhet, säger Caroline Jönsson.

Det finns en hel del som tyder på att VM i Frankrike ska bli damfotbollens stora genombrott. Medieintresset har vuxit rejält, även om det fortfarande är långt kvar till de sardinpackade pressläktarna på ett herrmästerskap, och de stora företagen börjar också investera allt större pengar i damfotbollen.

Riktningsförändring

Men mycket återstår, och det stora problemet tycks vara att herrarna som bestämmer – det är nästan uteslutande herrar – fortfarande bara står i startgropen.

- Det är klart att man alltid önskar att det hade gått snabbare. Men jag tycker att vi har jobbat väldigt hårt för att komma dit vi är i dag, och det börjar hända saker, säger Caroline Seger, lagkapten i det svenska VM-laget.

ANNONS

- Vi är inne i en förändring som är väldigt positiv. Man kan inte i n t e hoppa på tåget, man måste vara med för det är nu det händer. Och för alla de som kommer bakom... det kommer bara att explodera för den generationen.

En riktningsförändring syns, säger Caroline Jönsson. Hon nämner att Internationella fotbollsförbundet (Fifa) släppte sin första strategi specifikt för damfotboll i slutet av förra året, och att dess europeiska motsvarighet (Uefa) gjorde detsamma under våren.

Gapet växer

Samtidigt finns det fortfarande gott om exempel på hur fotbollspamparna inte är beredda att gå hela vägen för jämställdheten. Frankrikes herrar belönades med 38 miljoner amerikanska dollar (drygt 358 miljoner kronor) för sin VM-titel förra året, medan vinnaren på damsidan får drygt en tiondel av det, 4 miljoner dollar. Damernas totala prispengar har förvisso fördubblats jämfört med VM 2015, men herrarnas pott har ökat ännu mer, vilket har gjort gapet mellan könen än större.

Men många tror på det här mästerskapet. Englands förbundskapten, tidigare storspelaren Phil Neville, sade häromdagen att sommarens VM kan bli den gnista som behövs för att damfotbollen ska explodera. Och Caroline Seger, som ofta använder sin framgångsrika spelarkarriär till att också lyfta orättvisorna inom fotbollen, kan inte heller dölja hur starkt hon känner inför VM.

ANNONS

- All den tid och energi som man har lagt ner, allt arbete man har gjort... att se att det har gett de här resultaten, det är fantastiskt och något som man kan vara jättestolt över. När man lägger av kanske man kan tänka ”shit vad häftigt, jag har fått vara med om det här och jag har gjort skillnad på den tiden som jag har kunnat göra skillnad”, säger Caroline Seger.

Höga förväntningar på VM

Landslagskollegan Linda Sembrant, som varit proffs i Montpellier, har kunnat följa damfotbollens framsteg i Frankrike på nära håll.

Där tv-sändes för första gången alla ligamatcher den senaste säsongen. I värdstäderna har spårvagnar klätts med VM-affischer och att den klassiska sporttidningen L'Équipe skickade ut pushnotiser i mobilen, spelare för spelare, när den franska VM-truppen släpptes, säger också något.

- Jag har sett en stor skillnad i Frankrike det här året jämfört med hur det har varit tidigare, alltifrån hur det har visats medialt till hur mycket det har satsats för att det ska bli en stor och fantastisk sommar. Jag har höga förväntningar på att det kommer att bli något speciellt och enormt, säger Linda Sembrant.

ANNONS

- Förhoppningsvis exploderar det ytterligare efter den här sommaren.

TT

ANNONS