Gustaf Nilsson (nummer 24) nickade in segermålet mot Albanien.
Gustaf Nilsson (nummer 24) nickade in segermålet mot Albanien. Bild: Jessica Gow/TT

Seger för ett landslag som söker sin identitet

90 minuter närmare det som med tiden ska bli något betydligt effektivare och mer underhållande.
Men att påstå att ett nytt landslag börjar ta form efter 1–0 på Friends arena mot Albanien är att ta i.
– Det var skönt att vinna så klart, säger matchens enda målskytt Gustaf Nilsson i Viaplay efter segern.

ANNONS
|

Jon Dahl Tomasson vill lära känna spelarna, se så många som möjligt och göra var en och som är aktuell för en startelva bekant med den fotboll han vill se.

Därför kastade han om ordentligt i uppställningarna i de första två landskamperna som förbundskapten. Mer än halva startelvan mot Portugal (2–5) i torsdags byttes ut mot Albanien.

+ Emil Forsberg klev in i en central offensiv roll, den Alexander Isak hade mot Portugal. Isak fick ta ett kliv ut till vänster.

+ Gustaf Nilsson fick chansen på topp i stället för Viktor Gyökeres.

+ Simon Olsson och Simon Gustafson tog hand om det defensiva mittfältet i stället för Jens Cajuste och Mattias Svanberg.

ANNONS

+ Emil Krafth och Carl Starfelt ersatte Emil Holm och Isak Hien i fyrbackslinjen.

+ I andra halvlek fick Anton Salétros, Gabriel Gudmundsson och Linus Wahlqvist speltid.

Vilka är kapabla?

Inför matchen sade Dahl Tomasson:

– Det har varit planen hela tiden att göra flera ändringar. Vi behöver se vilka spelare som är kapabla att spela på det sätt vi vill. Vi behöver också ha en hälsosam konkurrens i truppen. Vi är fortfarande i förberedelsefasen inför hösten. Resultatet är förstås alltid viktigt men vi kommer också att kunna se på spelarna individuellt.

Och vad fick han se?

Forsberg prickade stolpens utsida sedan Dejan Kulusevski attackerat in från sin högerkant och Thomas Strakosha stod för två räddningar i samma anfall på avslut från Alexander Isak och Simon Olsson.

Samt ett fint segermål när Gustaf Nilsson – för andra landskampen i rad – visade sin skicklighet med pannan på Kulusevskis inlägg. Nilssons målsnitt imponerar, tre mål på fyra landskamper.

– De droppade ned väldigt mycket och var väldigt tajta så det var svårt att hitta lägen till en början, säger Gustaf Nilsson.

26-åringen är färsk i landslagssammanhang men på två matcher har det blivit två mål för den 197 centimeter långa anfallaren.

– Det betyder mycket så klart. Jag var uträknad där ett tag men har fått jobba den långa vägen. Jag är glad att jag äntligen kommit hit och har bara försökt njuta.

ANNONS

Trevande sökare

I uppstarten av vad som – i den teoretiska visionen – ska föra landslaget in i en ny och framgångsrik era beter sig spelarna, medvetet eller omedvetet, som trevande sökare som försöker hitta sin roller i den fotboll Dahl Tomasson förespråkar.

Kort och gott: För mycket tänkande, för lite instinkt.

Dansken har fyra landskamper och ett antal träningar på sig att ge landslaget en ny identitet och skapa ett fungerande kollektiv lagom till allvaret i Nations League till hösten.

Det är den tid han ges, inte mer. När spelarna checkar ut på tisdagen har halva inskolningsperioden passerat.

Det sprakar inte direkt om landslaget, men Dahl Tomasson verkar lugn i övertygelsen att det mesta ordnar sig tills det är dags för ett återbesök i Baku i början av september.

Fakta: Årets landskamper

5 juni: Danmark, Köpenhamn

8 juni: Serbien, Solna

5 september: Azerbajdzjan, Baku, Nations League

8 sept: Estland, Solna, Nations League

11 oktober: Slovakien, Bratislava, Nations League

14 okt: Estland, Tallinn, Nations League

16 november: Slovakien, Solna, Nations League

19 nov: Azerbajdzjan, Solna, Nations League

ANNONS