Svensk elitfotboll (Sef) ser med stor oro på de upptrappade bråken mellan polis och supportrar. Arkivbild.
Svensk elitfotboll (Sef) ser med stor oro på de upptrappade bråken mellan polis och supportrar. Arkivbild.

Sef i krismöte med polisen

Svensk elitfotboll (Sef) ser med stor oro på de upptrappade bråken mellan polis och supportrar. Därför har man nu bett om att få träffa polisen för ett möte nästa vecka. Samtidigt har Justitieombudsmannen (JO) fått in ett 20–tal anmälningar efter fotbollsderbyt mellan Djurgården och AIK.

ANNONS
|

- För första gången på flera år ser vi en eskalering av våld, säger Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll till TT.

Han har varit med och initierat mötet som är tänkt att äga rum på onsdag. Det är ännu oklart vem eller vilka som kommer att närvara från polisens håll men enligt Mats Enquist är det i nuläget inte aktuellt med rikspolischef Anders Thornberg.

ANNONS

- Vi vill framföra att vi är oroliga över de skillnader i strategi som polisen vidtagit när man går ut i ett hårt och ganska brett angrepp mot supporterkollektivet, säger Sef-basen.

Enormt fientligt

Han syftar då på de senaste veckornas händelser, bland annat där supportrar uppgett att de blivit utsatta för omotiverade aggressionshandlingar från polis vid Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården.

JO uppger nu för TT att det inkommit ett 20-tal anmälningar mot polisen som efterspel till matchen. I en anmälan skriver en person: "under denna tid så får vissa motta batongslag oprovocerat och vissa får även ta emot pepparsprej".

Polis ska också enligt anmälan ha ropat "ska jag bryta fingret på dig?".

- På nolltid har klimatet blivit enormt fientligt och för första gången på många år ser man filmer på människor som utsätts för alla typer av övergrepp. Det är farligt för supportrar och poliser och vi är oroade över den här utvecklingen, säger Enquist.

ANNONS

Han ifrågasätter nu den nya linje som polisen inför årets fotbollssäsong valt för att få bort illegal pyroteknik från svenska fotbollsläktare. Detta bland annat genom visitation av åskådare och förbud mot stora flaggor för att undvika att pyroteknik ska gömmas.

Sill i havet

- All erfarenhet visar att pyrotekniken är små, som en penna. Vi jobbar med att försöka stoppa det men det är bara att konstatera att det är som att stoppa sill i havet, det finns otroligt många sätt att komma förbi. Både vår och internationell erfarenhet är att ska man komma åt det är inte tuffare visitering rätt väg att gå.

TT: Men hur ska man då stävja att detta inte sker?

- På det sätt som vi har arbetat, att sakta få en förståelse inom supporterkulturen för problematiken. Hade jag en enkel lösning skulle jag tillämpa den.

ANNONS

TT: Förespråkar du ett förbud mot så kallade OH-flaggor?

- Nej, absolut inte. Det är en stor och väldigt viktig del av supporterkulturen. Det är som att förbjuda bilar för att någon kört för fort.

TT

ANNONS