Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Satsning på sportcenter i Halmstad – med padel, minigolf och gymnastik

Nio nya dubbelbanor och fyra singelbanor i padel, men också minigolf, bowling och en efterlängtad samlingsplats för Halmstad Gymnastikförenings 850 medlemmar.
Det är planen för det aktivitetscenter som kan bli verklighet i Halmstad efter sommaren.
– Det ligger på ett perfekt område, stör ingen och förbindelserna är bra, säger Anders Stenbeck, en av initiativtagarna.

På en yta av drygt 8200 kvadratmeter i en industrilokal på Svetsaregatan inte långt från Östra stranden är förhoppningen att Halmstad Sportcenter ska öppna efter sommaren.

HP har redan berättat om planerna på att ge bowlingen, med 16 planerade banor, ett nytt hem i sportcentrumet.

Men bowlingen är bara en del av helheten.

Här planeras även för 13 nya padelbanor, 18 hål minigolf, en efterlängtad lokal för gymnastik, en arkadyta, en shop och en reception.

Bakom satsningen står initiativtagarna, Anders Stenbeck, Roland Alm och Daniel Persson som sökt ett tidsbegränsat bygglov för lokalen till 31 maj 2031. Till att börja med.

– Det är en satsning på ungefär 25-30 miljoner kronor, men då ligger den stora kostnaden i banor. Det är förhållandevis lite kostnader på fastigheten eftersom den är i så bra skick redan, säger Anders Stenbeck.

Enligt bygglovet ska bowlingen, om man får godkänt i tid, husera till vänster när man kommer in i lokalen. Rakt fram ska padelbanorna finnas, till höger minigolf och ännu längre bort ska Halmstad Gymnastikförening ta plats.

– Vi planerar att driva klubbverksamhet även på minigolfen medan Halmstad Gymnastikförening jagat en lokal i flera år och som passar perfekt in i konceptet och där vi kan ha mycket synergieffekter, säger Anders Stenbeck hoppfullt.

13 nya padelbanor – fyra singel

När det gäller padeln planeras för nio dubbelbanor – men också fyra singelbanor. Trönninge IF:s Nationalhallen är den första hallen med en singelbana i Halmstad, men Halmstad Sportcenter skulle i så fall bli den första med flera.

– Singelbanor är perfekt att börja med om du är ny för det är lite lättare att spela. Du kanske bara vill testa två i stället för att vara fyra och barn kan spela dubbel lättare på singelbanor.

Trots den padelhallsboom som varit i Halmstad med omnejd de senaste åren ser Anders Stenbeck ingen mättnad. Tvärtom. Efterfrågan på fler banor och tider är stor.

– Det är en jättebrist av banor i Halmstad, framför allt inomhus.

– Ta alla våra träningsgrupper. Många har kunnat spela dagtid tack vare corona och många ungdomar har kommit in för att de inte fått spela andra idrotter, men sedan har vi en hel drös som spelade tidigare men inte spelar alls för att det är corona så de ska ju in igen. Det gör att det kommer öka en sväng till. Och i och med att det är så svårt att spontanboka så är det svårt för nya spelare att komma in och testa.

HGF har letat lokal länge

Halmstad Gymnastikförening, med 850 aktiva medlemmar i olika åldrar och drygt 85 ledare, är i dag utspritt på nio platser med sin verksamhet och har varit intresserade av lokalen tidigare.

– Vi har letat länge efter en lokal och försökt jobba mot kommunen utan att få något direkt gehör där. Vi har aldrig haft en fast plats, berättar Malin Hedenberg, sportchef och kanslist i HGF.

– Gymnastikens hus finns, som kommunen säger är en kommunal hall, men det är en förening som driver den så där får vi vara fyra timmar i veckan ungefär. I alla andra skolsalar drar vi fram och bort redskap och det tar så mycket på gymnaster, ledare och redskap att göra det varje träning.

Hur viktigt skulle det vara för er att få en fast plats?

– Otroligt viktigt. Vi har jobbat för detta i otroligt många år och det är något vi drömmer om. Att få känslan av gemenskap, men även att kunna hänga där och göra annat som läxor och träffa kompisar.

HGF planerar i så fall för att flytta in gymnastik för grupper från 7-8 år och uppåt, parkour och cheerleading i lokalen på Svetsaregatan medan de allra yngsta grupperna fortsatt får hålla till i sitt närområde.

Går allt i lås siktar HGF på att kunna starta sin verksamhet i lokalen vecka 36.

Förhoppning att få bygglov i juni

Eftersom bygglovsansökan för Halmstad Sportcenter inte hann beredas i tid till byggnadsnämndens möte på onsdag är förhoppningen att man ska få klartecken i juni i stället.

När skulle ni kunna öppna om det blir så?

– Om jag ska vara riktigt optimistisk hoppas jag att vi kan öppna vissa delar den 1 augusti. Men realistiskt kanske att vi har öppnat merparten i oktober, säger Anders Stenbeck.

LÄS MER: Nytt nej äventyrar planerna på bowlinghall i Halmstad

LÄS MER: Planerna på ny bowlinghall i Halmstad hotade: ”Skulle vara katastrofalt”

LÄS MER: Här kan bowlingen få nytt hem i Halmstad: ”Bollen hos kommunen”

Fler lokala sportnyheter hittar du här