Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sara Bergström tog VM-brons i tuffa kraftprovet

När barnen blev stora började Sara Bergström med triathlon.
Nu är tvåbarnsmamman från Halmstad VM-bronsmedaljör på ironman-distansen.
– En fantastisk känsla. Jag genomför en tävling där kroppen verkligen svarade till hundra procent, säger hon.

En ironman-triathlon är ett av idrottsvärldens allra tuffaste kraftprov. En simsträcka på 3,8 kilometer följs av 18 mils cykling och sedan – som nätt avslutning – 4,2 mils löpning, det vill säga ett helt maratonlopp.

Sara Bergström, 47, gjorde sin första ironman 2015. I helgen avverkade hon sin sjätte – och knep ett brons i D45-klassen vid långdistans-VM i Nederländerna.

VM var framflyttat från i fjol på grund av pandemin. För Sara Bergström, som var sexa på VM 2019, var det första tävlingen på två år.

– Jag for ned med en målsättning att ha riktigt kul, säger hon.

Dubbla personbästa

Tränaren Björn Andersson hade lagt upp en tuff plan för loppet. Utfallet blev så bra att Sara Bergström satte prydliga personliga rekord på både cykel- och löpsträckorna. Hennes totaltid var 10 timmar, 22 minuter och 22 sekunder.

– När jag kom in till växlingen till löpningen var jag lite rädd att jag hade bränt benen och gjort på slut på energin. Men jag hade min plan som jag skulle hålla och jag kunde hålla den tid jag skulle göra hela vägen in i mål, berättar hon.

– Det var en fantastisk känsla. Det var jättehäftigt just att kroppen svarar och att man kan känna sig så stark och lyckas toppa formen på ett så bra sätt. Kroppen är fantastisk!

Tränar 20 timmar i veckan

Sara Bergström, som arbetar som projektchef på Peab Bostad till vardags, fastnade för triathlonsporten först i vuxen ålder.

– Jag gjorde som många andra, att när barnen blev lite större så började man göra Klassikern. Man börjar med Tjejklassikern, sedan Halvklassikern och stora Klassikern. Sedan, när man inser att man har alla grejer, börjar man med triathlon.

Hur mycket tränar du?

– Över året snittar jag ungefär tio-tolv timmar i veckan, fördelat på nio pass. Men under hela sommaren har jag legat på närmare 20 timmar i veckan och då är det framför allt långa löp- och cykelpass på helgerna.

Sara Bergström hade stöd av sin dotter på plats under VM. Tanken var egentligen att detta skulle vara hennes sista ironman, men...

– Min dotter tittade efter lite. Nästa VM går i Nya Zeeland nästa år och det kommer vi inte att försöka sikta på. Men året efter går det på Ibiza och då blev dottern väldigt sugen på att åka med en gång till. Så man får väl se...

LÄS MER: Sara siktar mot att knipa en plats i Hawaii Ironman

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!