San Joses Marcus Sörensen, i mitten, hyllas för sitt mål av Paul Martin och Melker Karlsson i matchen mot Anaheim.

San Jose till kvartsfinal mot Vegas

Vegas får möta San Jose i Stanley Cup-kvartsfinalen. Det stod klart sedan San Jose vunnit fyra raka mot Anaheim.

|

San Jose vann den fjärde matchen i åttondelsfinalen med 2–1. Marcus Sörensen gjorde San Joses första mål i matchen 5.43 in i första perioden, assisterad av bland annat sin svenske lagkompis Melker Karlsson.

Den förre Södertälje-, Skellefteå- och Djurgårdenspelaren lyckades liggande på isen ta tillvara på en retur från Anaheim-målvakten John Gibson och få pucken i mål.

Det var Sörensens tredje mål i slutspelet.

26-åringen, som spelar i San Joses fjärdekedja, inledde säsongen i AHL-laget San Jose Barracuda och kallades upp till NHL-laget för första gången i december.

Anaheim kvitterade i tredje perioden, Andrew Cogliano, men bara drygt minuten senare gjorde Tomas Hertl det avgörande målet när han styrde in Marc-Edouard Vlasics skott.

Melker Karlsson hade inte trott att laget skulle gå vidare genom fyra raka segrar.

- Jag förväntade mig en tajtare serie. Men vi har spelat på ett sätt som gjort det svårt för Anaheim, stängt ner dem och inte gett dem någonting, säger Karlsson till Aftonbladet.

- Sedan har Martin Jones varit grym i kassen också. Han var verkligen tagit fram sitt allra bästa spel lagom till slutspelet.

Jones räddade 30 skott.

Öppnar för VM-spel

Anaheims Hampus Lindholm medgav efter matchen att San Jose helt enkelt var det bättre laget.

- Det kändes som vi inte fick in puckarna och att vi spelade lite för slarvigt överlag. Sedan måste vi ha bättre disciplin. Deras bästa spelare gjorde mer skillnad än våra, där har du en annan skillnad, säger Hampus Lindholm till Expressen.

Anaheims Hampus Lindholm och Rickard Rakell kan bli tillgängliga för VM-spel med Tre Kronor.

- Klart att VM-spel är intressant. Men jag måste gå igenom våra möten med doktorerna och klubbledningen först. Sedan får jag ta beslutet, säger Lindholm.

Vegas slog ut LA Kings i sin åttondelsfinal.

Crosby slog Lemieux

Pittsburgh och Tampa Bay går fram till 3–1 i matcher i Stanley Cup-slutspelet, i och med segrar mot Philadelphia respektive New Jersey.

Pittsburghs Sidney Crosby gjorde ett av målen och noterades för assist på ett annat när de regerande mästarna enkelt besegrade sina Pennsylvania-grannar med 5–0. Därmed slog Crosby Mario Lemieuxs klubbrekord i antal slutspelspoäng, 173.

I grannstaten New Jersey spelade Andrej Vasilevskij en huvudroll när Tampa Bay vann med 3–1. Tampas målvakt gjorde totalt 27 räddningar, varav flera dramatiska i numerärt underläge och i frilägen.

Pittsburgh och Tampa har nu båda möjlighet att avgöra på hemmaplan, på fredag respektive lördag.

Fakta: NHL-slutspelet

Avgörs i bäst av sju matcher

+ Tampa Bay–New Jersey 3–1 i matcher (nästa match på lördag i Florida).

+ Boston–Toronto 2–1 i matcher (nästa match i Toronto, natten till fredag).

+ Washington–Columbus 1–2 i matcher (nästa match i Washington, natten till fredag).

+ Pittsburgh–Philadelphia 3–1 i matcher (nästa match i Pittsburgh, natten till lördag).

+ Nashville–Colorado 2–1 i matcher (nästa match pågår i Colorado).

+ Winnipeg–Minnesota 3–1 i matcher (nästa match i Winnipeg, natten till lördag).

+ San Jose–Anaheim 4–0 i matcher (San Jose klart för kvartsfinal).

+ Vegas–Los Angeles 4–0 i matcher (Vegas klart för kvartsfinal).