Skidskytten Sebastian Samuelsson tog emot Sportspegelpriset under Idrottsgalan 2020 i Globen.
Skidskytten Sebastian Samuelsson tog emot Sportspegelpriset under Idrottsgalan 2020 i Globen. Bild: Janerik Henriksson/TT

Samuelssons prisades för kamp mot dopning

Sebastian Samuelsson har stått upp i kampen mot dopning i flera sammanhang. För detta belönades 22-åringen för sitt engagemang på Idrottsgalan i Stockholm – och fick ta emot Sportspegelpriset.

ANNONS

– Det känns väldigt hedersamt att ta emot ett pris som inte enbart har med en idrottsprestation att göra. Jag är otroligt stolt över att redan ha tagit mästerskapsmedaljer i både OS och VM, men också för att jag har stått upp och sagt vad jag tycker, sade Samuelsson i sitt tacktal på stora scenen i Globen innan han med eftertryck tillade:

– Fusk och dopning hör inte hemma i min idrottsvärld.

Den 22-årige skidskytten har vunnit ett OS-guld, ett OS-silver och ett VM-brons. Han har sedan sitt stora genombrott i de olympiska spelen i Pyeongchang, Sydkorea, varit en stark förespråkare för antidopningsverksamhet och tydligt tagit avstånd från all form av fusk inom idrotten.

ANNONS

Hans kamp gav ett så starkt eko att han hösten 2018 bjöds in till Washington och Vita huset för att delta i ett internationellt antidopningssamtal.

ANNONS