Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Annika Sörenstam på Kungliga Drottningholms Golfklubb där juniortävlingen Annika Invitational spelas. "Allt hårt arbete är verkligen värt det när man ser resultatet", säger hon.

Sörenstam ser sin del i svenska framgångarna

Det går bra för svensk tjej- och damgolf just nu. Tidigare världsstjärnan Annika Sörenstam, som jobbat med juniorgolf sedan hon själv slutade, gläds mycket.

Det har inte gått många år sedan Annika Sörenstam bland många andra oroades över tillväxten inom svensk golf.

Nu, 2018, är tongångarna helt andra. Amatören Linn Grant skapade stora rubriker under US Open, 17-åriga talangen Julia Engström har blivit proffs och bredvid dem lyfter Sörenstam fram två stortalanger i Amanda Linnér och Linnea Ström.

Och inte minst: Under det senaste året har det blivit två svenska majorsegrar genom Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg.

Inspireras av framgångarna

Annika Sörenstam, som själv avslutade sin karriär för tio år sedan, känner sig stolt.

- Det här är tjejer som jag sett växa upp till duktiga golfare och bra ambassadörer för sporten, det är jätteinspirerande att se, säger hon inför sin årliga internationella juniortävling, Annika Invitational, i Stockholm.

- Amanda Linnér är vår titelförsvarare och hon tror jag får en fantastisk framgång framöver. Hon är en otrolig tjej på många sätt. De har alla viljan att träna lite extra och jag tycker att de är lite starkare mentalt än andra. Med golf är det mycket den mentala delen och det är rätt så lätt att sålla bort om man inte har den.

Sörenstams tävlingar handlar inte bara om svingar och puttar, utan även om saker runt omkring som information om kost, fysik och stegen mot collegegolf. 47-åringen tror att hennes initiativ spelar roll och att de till viss del ligger bakom framgångarna.

- Vi i vår organisation känner självklart att vi har del i det. Det är därför vi jobbar så hårt och fortsätter att ha tävlingar runt om i världen. När man ser framgångarna blir man ännu mer inspirerad och motiverad att göra mera, säger Sörenstam.

"Vi får inte ge upp"

Hennes tävlingar tillsammans med den satsning som bland annat klubbarna själva gör tror hon har fört fram den svenska damgolfen i rampljuset igen.

- Just nu känner jag att det pratas mer tjejgolf, fler tjejer vill spela och vi satsar pengar på det. Det tar tid att först få de att spela, sen att fortsätta och sen att bli bättre. Men allt hårt arbete är verkligen värt det när man ser resultatet. Vi får inte ge upp när det handlar om att ge tjejgolfare samma möjligheter.

TT: Vad ger jobbet med unga tjejer dig?

- Det ger inte samma känsla som att vinna en golftävling men det värmer i hjärtat att kunna inspirera de här tjejerna. Ofta behöver man kanske en förebild för att se att det är möjligt.

Rättad: Tidigare version innehöll felaktig uppgift om svenska majorsegrarna.