Så här räddar man inga allsvenska kontrakt, HBK!

Faaaan!!! Jag vet inte vem det var, men frustrationen, ilskan och besvikelsen gick nästan att ta på från den spelare i Halmstads BK vars sex bokstäver långa ord (många a:n...) ekade ut över Örjans vall och säkert över halva Halmstad och personfierade övriga lagkompisars känsla efter den tappade segern på övertid mot Mjällby.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

|

Allt var ju liksom klart när Malkolm Nilsson Säfqvist hade tagit på sig matchhjälteskostymen med sin straffräddning mot David Löfqvist i den 88:e minuten.

Varpå Joseph Baffo tre minuter senare gjorde ett minst lika fenomenalt block på Mamudu Moros skott från nära håll och då räddade ett givet Mjällby-mål.

Som i stället kom minuten senare när Jacob Bergström tryckte in 1–1 sedan Sadat Karim, dragen i tröjan, aldrig hade fått chansen att nicka bort bollen.

För HBK:s ängsliga fegspel sista tio plus tillägg skulle straffa sig när den parkerade bussen fick soppatorsk i eget straffområde, samtidigt som Christian Järdlers gäng lastade in både bulldozers, traktorer och ett ton inlägg och HBK bara desperat slog ifrån sig i stället för att spela sig ur järngreppet på de enorma ytorna som bjöds.

– Tyvärr orkar vi inte stå emot Mjällbys starka forceringsfas så visst är det tungt att åka på ett baklängesmål i slutet igen, suckade HBK:s manager Magnus Haglund efter ännu en tappad 1–0-ledning.

– Men det är sånt som vi måste klara av mentalt, sånt som ingår om vi ska kriga oss kvar.

Sex insläppta mål på sex matcher så här långt är okej.

Det är inte fyra gjorda.

Eller som Marcus Antonsson, som gjort tre av dem, sa:

– Vi måste kunna vinna matcher även om vi släpper in ett mål.

Jodå, för tredje matchen hade han gjort 1–0-målet för HBK. Och för tredje matchen hade HBK tappat det, 1–2 mot IFK Norrköping, 1–1 mot IFK Göteborg och nu 1–1 mot Mjällby.

Så räddar man inga allsvenska kontrakt, HBK!

Och därför är laget nu under det negativa kvalstrecket.

Magnus Haglund var också inne på samma tankebanor:

– Först till två brukar vinna i fotboll och gör vi 2–0 när vi ska så hamnar vi inte i det här läget. Vi hade ju också en bra period mellan, typ den 58:e till 75:e minuten, när vi borde ha avgjort matchen, men inte tar till vara på chanserna. Och då blir man straffad till sist.

Mycket duellspel och kamp var det sagt inför matchen mellan två av seriens mest målsnåla lag. Och väldigt mycket duellspel och kamp och väldigt lite konstruktivt spel blev det också.

Där HBK före paus höll Mjällby smart ifrån sig innan Järdler i paus formerade om styrkorna till en 3–5–2-uppställning som malde ner hemmalaget.

För 6–11 i avslut och 3–8 på mål är liksom inget man snackar bort, även om säkert hälften av avsluten från Listerlandets stolthet kom sista kvarten under den ursinniga forceringen.

Så visst har Haglund en del att vässa på offensivt framöver när mardrömmen Elfsborg borta väntar härnäst.

Magnus säger att han inte lägger någon energi på tabelläget efter sex omgångar. Men fram till den 92:a minuten var faktiskt HBK uppe på en tionde plats – bra mycket skönare än en negativ kvalplats.

TV: Magnus Haglund och Malkolm Nilsson Säfqvist om matchen: