Den nya pandemilagen som trädde i kraft för drygt en vecka sedan, har inte vållat padelhallarna några större bekymmer. Bilden är från Padelcenter på Stenalyckan. Arkivbild.
Den nya pandemilagen som trädde i kraft för drygt en vecka sedan, har inte vållat padelhallarna några större bekymmer. Bilden är från Padelcenter på Stenalyckan. Arkivbild. Bild: Roger Larsson

Så agerar padelhallarna till följd av nya pandemilagen

Sedan en vecka tillbaka gäller den nya pandemilagen med restriktioner för gym- och idrottsanläggningar. Padelhallarna är några av de anläggningar som får förhålla sig till den nya lagen.
– Alla är tyvärr inte välkomna till oss i dessa tider, säger Mac Grossmann, ägare till Halmstad Padelcenter på Sannarp och Stenalyckan.

ANNONS
|

Den nya pandemilagen innebär bland annat att det införts ett maxantal för besökare, baserat på att varje besökare ska ha i genomsnitt tio kvadratmeter att röra sig på.

Hos Halmstad Padelcenter på Sannarp och Stenalyckan har man dagligen jobbat med situationen kring coronapandemin.

– Vi har sedan i våras vidtagit åtgärder för att ta vårt ansvar och för att bidra till minskad smittspridning, säger ägaren Mac Grossmann.

– Vi bedriver vår verksamhet i lokaler med väldigt stora ytor per person, man får endast vara fyra stycken personer på en padelbana som är 200 kvadratmeter.

Hos Halmstad Padelcenter får besökarna ännu mer yta än vad rekommendationerna påvisar.

ANNONS

– Vi har ett maxantal som får vistas i våra anläggningar samtidigt, vilket gör att varje person har cirka 30 kvadratmeter per person, säger Grossmann.

Pausade aktiviteter

Padelcenter på Sannarp har sju banor och det nybyggda Padelcenter på Stenalyckan har fyra.

– Endast spelare som har bokat en tid hos oss är välkomna in i våra anläggningar tio minuter innan speltillfället startar och ska lämna anläggningen direkt efter avslutat spel. All publik och övriga personer är tyvärr inte välkomna till oss i dessa tider, berättar Grossmann.

Andra typer av åtgärder som hallarna har infört är bland annat utökade städrutiner och tillgänglig handsprit på flera ställen i anläggningarna.

– För att undvika trängsel har vi stängt duschrum, möblerat om och spärrat av områden där det finns risk för trängsel, säger Grossmann och fortsätter:

– Vi har pausat samtliga aktiviteter tills vidare där man inte känner sin medspelare eller där det finns risk för trängsel. Detta innebär att vi tills vidare inte har några träningskurser, lokalt seriespel, helgaktiviteter, företagsevent, frukostpadel, lunchpadel, nätverkspadel, nationella tävlingar eller aw-padel.

Tony Köppe, hallchef på Söndrumshallen, har också vidtagit åtgärder till följd av den nya pandemilagen.

– Vi har gjort så att alla spelare som kommer till oss går in åt ett håll och alla som spelat klart och lämnar går åt ett annat håll. Därför möts inte spelarna, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Vi har också saxat tiderna. Det innebär att ingen tid på en bana som används börjar eller slutar samtidigt.

Stängde och öppnade omklädningsrummen igen

I Söndrumshallen stängde man av omklädningsrummen till en början, men valde sedan att öppna upp dem igen.

– Vi har stängt av duschar och bastu. Vi stängde också omklädningsrummen ett tag, men då bytte folk om på toaletten så vi valde att öppna upp dem igen med en begränsning på fem personer samtidigt. Vi har nya stora fina omklädningsrum så det är inga problem att hålla avstånd, säger Köppe.

På Söndrumshallen finns två padelbanor, men flera föreningar har sina verksamheter i anläggningen.

– Vi är inte bara en padelhall utan en ekonomisk förening med gymnastik, tennis och badminton också. Alla klubbar som huserar här följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vuxenträningen är inställd för padel och badminton, medan tennisen kör på eftersom deras yta liknar mer en hangar, säger Köppe och fortsätter:

– Dessutom sker all lämning och hämtning utanför hallen.

Köppe berättar att de inte sett någon minskning på padelspelet, däremot lämnar spelarna direkt efter att deras speltider är slut.

– Folk spelar ungefär lika mycket som tidigare. Skillnaden vi ser är att de inte längre stannar kvar och hänger med varandra, säger han.

ANNONS

Även i Söndrumshallen finns fler åtgärder för att minska smittspridningen.

– Vi har automatiska handspritsbehållare som man inte behöver röra utan bara sticker under handen och vi tömmer papperskorgar och torkar av ytor oftare, har satt upp lappar om att tvätta händerna och vi har skyltar där vi ber folk om att hålla avstånd, säger Köppe.

Detta är den nya pandemilagen

”Föreskrifterna gäller inomhuslokaler för gym- och idrottsanläggningar och badhus samt handelsplatser. Den som bedriver en sådan verksamhet blir bland annat skyldig att beräkna maxantalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, samt se till att antalet inte överskrids. Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande. Dessutom måste verksamheterna tydligt ange vid alla entréer hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. Detta har tidigare varit en rekommendation som många har följt, men nu blir det skarpa regler som kan tillsynas.”

ANNONS