Fälttävlansstjärnan Anna Freskgård är tillbaka efter VM-tragedin och gör framöver även en satsning på banhoppning.
Fälttävlansstjärnan Anna Freskgård är tillbaka efter VM-tragedin och gör framöver även en satsning på banhoppning.

Ryttarprofilen i nysatsning efter VM-tragedin

Anna Freskgårds förtvivlan efter tragedin med Box Qutie fick hennes värld att rasa samman. Några månader senare är hon tacksam för all kärlek och omtanke och är full av framtidstro. Nu väntar en satsning på både fälttävlan och hoppning.

ANNONS
|

- Jag ska absolut inte byta gren helt, men jag tycker det är jätteroligt att hoppa och det gör mig inte till en sämre fälttävlansryttare, säger hon.

Lördagseftermiddagen den 15 september galopperade Anna Freskgård i mål efter fälttävlans terrängmoment i VM.

Det hade gått bra, över förväntan.

Sedan kom ögonblicket som för alltid sitter etsat i hennes minne. Box Qutie haltade plötsligt kraftigt, fick omedelbart vård och fördes i hästambulans till kliniken Tryon Equine Hospital. De första rapporterna var optimistiska men komplikationer tillstötte.

ANNONS

Några dagar senare avlivades stoet.

Så dags var Freskgård hemma på gården utanför Tystberga i Södermanland. I veckor kämpade hon med sin sorg och saknad. Sorgen över Box Qutie bär hon med sig, men stoet dog inte förgäves.

Nytt äventyr väntar

Ekonomiskt har Anna Freskgård fått ett ökat stöd av välgöraren Eva Björkman efter traumat i Tryon. Sedan några dagar står hingsten Billy Cointreau hos henne. Åttaåringen ska föra ut Freskgård på ett nytt äventyr.

- Han är uppfödd i England, har tidigare tävlats av Stephanie Holmén. Han har varit i Tyskland under sommaren och hösten och tävlats av en argentinsk ryttare. Nu har han kommit till mitt stall, säger Freskgård och skiner upp.

- Michael Jung och Ingrid Klimke (tyska fälttävlansstjärnor) har ju visat att det går att göra en parallell satsning. Jag är jättetacksam för den här möjligheten. Eva erbjöd sig efter VM att köpa en hopphäst och det landade i den här.

ANNONS

TT: Är satsningen på hoppning en konsekvens av tragedin i VM?

- Nej, hoppningen har alltid funnits där. Innan jag började med fälttävlan var det banhoppning jag var intresserad av. Det har alltid funnits nära hjärtat och en satsning var på gång för några år sedan när jag var med om en ganska allvarlig olycka och läkaren sade att jag inte fick rida fälttävlan.

- Då var jag inställd på banhoppning, men då hade jag förlorat Box Qutie som var ämnad för fälttävlan. Tack vare henne fortsatte jag med fälttävlan.

Hjärnskada

Anna Freskgård tog en stor risk. Först sedan sambon William Nilson Fryer försynt påpekat att hon inte riktigt var samma person som tidigare gjordes en grundlig undersökning.

Resultatet var nedslående.

- Jag gjorde en neuropsykologisk undersökning som visade att hjärnan var påverkad och skadad av smällen jag hade fått. Det jag kände var att jag blev extremt hjärntrött och jag måste se till att ge mig själv tid att vila och vara för mig själv.

ANNONS

- Det har även satt sig lite på talet som är lite grötigare, men nacken har blivit bättre. Tidigare drog det konstant bakom ena ögat, men det blir bättre och bättre. Min kraft och energi börjar bli densamma som tidigare.

OS-drömmen lever

Mycket därför lever OS-drömmen. Freskgård har inte gett upp. Det är med Fly Away hon siktar mot Tokyo.

- Han har verkligen tagit ett kliv uppåt och är den enda fyrstjärniga hästen vi har. Jag tror på honom, men han ska bevisa för förbundsledningen att han är en mästerskapshäst. Jag var väldigt inställd på 2020. Nu vet jag inte om det blir så, men förhoppningarna lever. Det kommer ju fler OS.

TT: Måste Fly Away göra EM nästa år för att ni ska vara aktuella för OS?

- Jag tror att det skulle vara bra för oss som ekipage att ha gjort ett mästerskap, skaffat oss den rutinen, säger Freskgård.

ANNONS

OS-debuten kanske i stället kommer i hoppning.

- Vem vet? Vi får se. Jag vill rida OS och först och främst vill jag göra det i fälttävlan. Sedan får vi se hur långt hoppningen bär, säger hon.

TT

Fakta: Anna Freskgård

Född: 21 december 1987.

Bor: Lövsund utanför Tystberga.

Klubb: Strömsholms Ridsportförening.

Familj: Sambo med William Nilson Fryer, dottern Edwina, 8.

Aktuell: Med i det svenska laget i inomhusfälttävlan i Friends arena. Tillbaka på den stora scenen efter förlusten av Box Qutie i VM i september. Satsar framöver parallellt på fälttävlan och banhoppning.

ANNONS