Strömvallen i Oskarström har blivit ett populärare utflyktsmål än vanligt i coronatider. Men anstormningen av skridskoåkare till isbanan skapar problem. Bilden togs tidigare under januari.
Strömvallen i Oskarström har blivit ett populärare utflyktsmål än vanligt i coronatider. Men anstormningen av skridskoåkare till isbanan skapar problem. Bilden togs tidigare under januari. Bild: Johan Persson/arkiv

Rusning till isbanan skapar problem – så svarar kommunen

Coronaleda skridskoåkare flockas till isbanan i Oskarström. Halmstads kommun får nu kritik på en rad punkter för hur Strömvallen och rusningen av folk och bilar hanteras.
– Det parkeras ungefär som under sommarsäsongen på Tylösand, klagar Claes Holmqvist, kassör i Oskarströms BK.

ANNONS
LocationOskarström||

Strömvallen och slalombacken intill lockar många vintersportare till Oskarström. I helgen beräknas det som mest ha varit upp emot 400 skridskoåkare samtidigt på isen.

Rusningen skapar logistiska problem i närområdet. Claes Holmqvist, stark man i Oskarströms Bandyklubb, varnar i ett mejl till kommunen – som HP har tagit del av – för konsekvenserna.

”Trafiksituationen är ohållbar när det är allmänhetens åkning under helgerna. Framkomligheten inte minst för fastighetsägarna är kaosartad och om räddningsfordon skulle behöva komma fram till isbanan och skidbacken blir det problem”, skriver han.

Trasiga strålkastare

Claes Holmqvist kritiserar även skötseln av isbanan på flera andra punkter. Det handlar om trasiga strålkastare och en resultattavla som inte fungerar, ordningsregler på isen som inte följs och han saknar bänkar för ombyte och matpauser.

ANNONS

Dessutom är isen 15 centimeter tjock, vilket enligt Holmqvist är tre gånger tjockare än rekommenderat. Det är, påpekar han, energikrävande och kommer att ge problem i februari då solen värmer upp isen och kylan inte orkar upp till ytan från kylrören.

– Det är basic – det behöver man inte vara Einstein för att räkna ut att det är så det fungerar. Kostnaden för de tio centimetrarna mer än vad det ska vara rör sig om flera hundra tusen kronor, hävdar han.

Varnar för lapplisor

Jonas Eidergård, enhetschef för kust och idrott på Halmstads kommun, håller med Claes Holmqvist om att mängden bilar runt Strömvallen är ett bekymmer.

– Det står bilar över allt. Det finns ju ingen stor yta i närheten att parkera på utan man får sprida ut sig helt enkelt. Men parkeringsregler gäller i Oskarström liksom i Halmstad. Det kan hända att parkeringsvakterna åker dit och då blir det mycket lappande. Så det får folk tänka på själva, det är ett egenansvar, anser han.

Men att räddningsfordon inte kan komma fram låter allvarligt?

– Två av de som jobbar på isen är brandmän så de har bra koll på det, det kan jag lova dig. Bägge är styrkeledaren på brandkåren dessutom så jag är inte orolig för det alls.

ANNONS

”Personalen går upp mitt i natten”

Tjockleken på isen är, förklarar Jonas Eidergård, svår att göra något åt med nuvarande resurser.

– Vi hyvlar hela tiden, men börjar det regna så bygger det på något fruktansvärt. Ska vi hålla en sådan istjocklek kan vi inte ha någon åkning alls på banan utan vi får bara hyvla, hyvla, hyvla och ha minimalt med träningstider.

– Sedan kan jag också säga att vi har fått mycket beröm för isen. Så det är inte riktigt sant att det bara är negativt. Och personalen är engagerad – det händer ofta att de, om det börjar snöa eller spöregna mitt i natten, går upp och sätter sig och börjar skrapa vatten, påpekar han.

Alla lampor på banan skulle enligt Jonas Eidergård ha bytts ut mot led-belysning redan i fjol men pengar saknades. Nu har man äskat mer medel. En ny resultattavla är beställd, kommunen har satt ut 20 extrabänkar och överväger att låta ordningsreglerna för isen även snurra i en slinga i högtalarna.

– Den här situationen är ganska ny. Ett normalår är det inga problem, men nu är det corona och då är det ett problem. Vi gör vad vi kan, säger han.

Siktar på comeback till hösten

Oskarströms BK drog sig ur division 2-bandyn i höstas sedan lagledningen tröttnat på att behöva jaga spelare till varje match.

ANNONS

Men planen är enligt Claes Holmqvist att seniorlaget ska vara tillbaka inför nästa säsong. Han säger:

– Man får markera någon gång. Vi har ett P15–16-lag som bildar stomme nu och på träningen i torsdags, som var kombinerad med seniorerna och P15–16-laget, var vi 20 pers. I ett gammalt bandyhjärta så känns det gott.

LÄS MER:Oskarström lämnar division 2: ”Var tvungna att göra något”

ANNONS