Luis Rubiales. Arkivbild.
Luis Rubiales. Arkivbild. Bild: Manu Fernandez

Rubiales greps i Madrid – släppt efter förhör

Den tidigare ordföranden för det spanska fotbollsförbundet Luis Rubiales har återvänt till Spanien.
Han greps på flygplatsen i Madrid, förhördes men släpptes några timmar senare.
Rubiales är under utredning för bland annat korruptionsbrott.

ANNONS

Tidigare i år åtalades Rubiales för att ha kysst fotbollsstjärnan Jennifer Hermoso på munnen efter VM-finalen i somras.

Rubiales åtalades för sexuella övergrepp och olaga tvång. Åklagarna uppgav nyligen att de vill att han döms till fängelse i två och ett halvt år för kyssen som skedde utan samtycke.

Fick bostaden genomsökt

Men Rubiales befinner sig sedan en tid tillbaka även i en utredning som rör korruptionsbrott och misstänkt penningtvätt åren 2018–2023. De misstänkta brotten rör bland annat oegentligheter kring den till Saudiarabien utlokaliserade spanska supercupen. Uppgörelsen uppges ge det spanska fotbollsförbundet inkomster på runt 450 miljoner kronor per turnering.

Spanska myndigheter misstänker att stora summor hamnat i fel fickor.

ANNONS

För några veckor sedan genomsöktes Rubiales bostad i Granada i jakt på bevis.

Rubiales landade på Madrid Barajas-flygplatsen under onsdagsförmiddagen efter att de senaste veckorna ha befunnit sig i Dominikanska republiken.

I måndags gjordes en razzia i hans bostad i landet och en surfplatta och en mobiltelefon togs i beslag.

När 46-åringen landade i Spanien frihetsberövades han av civilgardet som hämtade honom i en skåpbil på landningsbanan, för vidare transport till gardets kontor på flygplatsen. Där lästes hans rättigheter upp, hans fingeravtryck togs och han kallades att vittna inför domaren Delia Rodríguez, chef för domstol nummer fyra i Majadahonda.

Nekar till anklagelserna

Rubiales släpptes sedan fri.

Tidigare hade Rubiales planerat att återvända på lördag, men ankom Madrid tidigare eftersom han vill samarbeta med de spanska myndigheterna.

Rubiales hävdar att han är oskyldig till de anklagelser som riktas mot honom.

– Jag vet inte vad domaren har sagt eller vad civilgardet har undersökt. Pengarna på mitt bankkonto är ett resultat av arbete och sparande, säger han enligt den spanska tv-kanalen La Sexta.

Fakta: Luis Rubiales – detta har hänt

20 augusti 2023: Spanien tar VM-guld för första gången på damsidan. Efterspelet handlar i princip bara om Spaniens fotbollsordförande Luis Rubiales som under medaljceremonin kysser spelaren Jennifer Hermoso på munnen.

25 augusti 2023: Rubiales säger i ett försvarstal att han inte kommer att avgå och att kyssen skedde i samförstånd. Hermoso hävdar motsatsen.

26 augusti 2023: Fifa stänger av Rubiales i tre månader under utredning.

6 september 2023: Hermoso anmäler Rubiales för sexuella övergrepp.

10 september 2023: Rubiales berättar i en intervju med programledaren Piers Morgan att han avgår som ordförande för det spanska fotbollsförbundet.

30 oktober: Fifa meddelar att de stänger av Rubiales i tre år.

25 januari 2024: En spansk domare slår fast att Rubiales ska ställas inför rätta misstänkt för sexuella övergrepp och olaga tvång.

27 mars: Åklagare uppger att Rubiales bör dömas till fängelse i två och ett halvt år samt betala skadestånd till Hermoso.

3 april: Rubiales ingår i en utredning om misstänkt korruption under hans tid som fotbollsordförande. Han greps av spansk polis när han landade på Madrid flygplats, förhördes och släpptes fri efter några timmar.

ANNONS