Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Malmö FF-lagkaptenen Markus Rosenberg satte 1–0 hemma mot israeliska Bnei Yehuda Tel Aviv i det första mötet av det sista kvalsteget till Europa League. MFF vann till slut med klara 3–0. Returen spelas nästa vecka. Bild: Andreas Hillergren/TT

Rosenberg kan få avsluta karriären i Europa

Markus Rosenberg ser ut att få avsluta sin karriär ute i Europa.
Malmö FF:s lagkapten visade vägen när skåningarna körde över Bnei Yehuda Tel Aviv i det sista kvalsteget till Europa League.
– Vi är jättenöjda, säger 36-åringen efter 3–0 hemma i det första mötet.

Malmö FF:s lagkapten Markus Rosenberg har sedan hans återkomst till MFF inför säsongen 2014 varit klubbens härförare ute i Europa.

Nu har han sagt att han är inne på sin sista säsong och det ser inte ut som att Rosenberg får avsluta karriären med en bortamatch mot Örebro i den sista allsvenska omgången den 2 november.

– Det hoppas jag inte. Vi har ett väldigt bra resultat för att det ska förlängas, säger anfallaren med ett leende.

"Skön träff"

Han säger det kort efter slutsignalen hemma på Stadion mot ett ultradefensivt Bnei Yehuda Tel Aviv i det sista kvalsteget till Europa League-gruppspelet. MFF vann det första mötet med solklara 3–0 – ett ypperligt utgångsläge inför returen i Israel på torsdag nästa vecka.

– Det är ett jättebra resultat. Vi är jättenöjda, säger 36-åringen.

Det var Rosenberg som visade vägen med en drömträff i den 36:e minuten.

– Det var en bra och skön träff. Man vet hur viktigt 1–0-målet är.

I jämförelse med de lyckade kvalen 2014, 2015 (båda Champions League) och 2018 (Europa League) var Malmö denna gång favorit i det sista kvalsteget till Europa League. Skåningarna är rankat som 77:e klubblag i Europa – Bnei Yehuda Tel Aviv, som tog sig till kvalet via vinst i den inhemska cupen, återfinns på plats 284.

När väl 1–0 kom visade MFF varför.

Fyra minuter efter ledningsmålet skickade mittbacken Rasmus Bengtsson in 2–0 med magen på en frispark. Målet var Bengtssons fjärde i Europa den här sommaren – något som har skapat stort självförtroende.

– När man väl känner att man kommer rätt har man en större tro på det. Lyckas man med vissa grejer får man självförtroende och nu känns det som att folk förväntar sig mål i varje match, säger mittbacken.

Tänkte på seriefinalen

I andra halvlek stängde Oscar Lewicki matchen omgående när mittfältaren dundrade in 3–0 i den 47:e minuten. Israelerna skapade inte en enda målchans under 90 minuter och sista halvtimmen kunde MFF-spelarna spara på krafterna till söndagens allsvenska seriefinal hemma mot serieledaren Djurgården.

– Åtminstone jag var inte så delaktig sista halvtimmen. Det är klart att man inte tog några onödiga löpningar, säger Rosenberg.

MFF-klacken avslutade kvällen med att skandera: "Krossa Djurgården".

– Krossa vet jag inte, men vi ska försöka vinna. Det räcker, säger Markus Rosenberg med ett leende.

Daniel Kihlström/TT

Malmö FF:s facit i Europa under 2010-talet:

2019–2020: Spelar playoff – sista kvalsteget – till Europa Leagues gruppspel. Vann det första mötet med Bnei Yehuda Tel Aviv med 3–0 hemma. Returen i Israel spelas den 29 augusti.

2018–2019: 16-delsfinal i Europa League, utslaget av Chelsea (1–5 sammanlagt). Tvåa i gruppen.

2017-2018: Utslaget i andra kvalomgången i Champions League.

2016–2017: Ej kvalificerat för Europaspel.

2015–2016: Gruppspel i Champions League.

2014–2015: Gruppspel i Champions League.

2013–2014: Utslaget i tredje kvalrundan i Europa League.

2012–2013: Ej kvalificerat för Europaspel.

2011–2012: Gruppspel i Europa League. Tog plats i turneringen efter att ha förlorat playoff till Champions League. Slutade sist i gruppen.

2010–2011: Ej kvalificerat för Europaspel.