Liverpoolfans firar över hela Europa. Här intar de en fontän i Madrid.
Liverpoolfans firar över hela Europa. Här intar de en fontän i Madrid.

"Röda kungarna" hyllas i Europa

Värdiga vinnare och en enastående tränare. Men också en tråkig final. Reaktionerna efter Liverpools Champions League-seger är tämligen samstämmiga över Europa.

ANNONS
|

Liverpool fylldes av firande supportrar som aldrig ville sluta jubla. Champions League-finalen mot Tottenham blev kanske inte den fest som många hoppats på, men det var det nog få fans som klagade på i den sena timmens segerrus.

I ett fotbollstokigt land där cricketen just nu dominerar sportflödet med sitt pågående VM kunde England fira en andra europeisk fotbollstitel på bara några dagar.

Mer än när Chelsea vann Europa League-finalen över Arsenal i veckan bjöd lördagskvällens match för många också oväntat och inte helt välkommet på en nostalgitripp.

"Den här finalen med två Premier League-lag var en tillbakablick till dagarna när ordet 'engelsk' var en nedsättande term inom fotbollen på kontinenten. Den hade all den osammanhängande kortsiktighet och avbrutna rytm som man förknippar med gamla dagars spel, och väldigt lite med den intelligens och elegans som (Jürgen) Klopp och Mauricio Pochettino har varit med och introducerat", skriver Mark Critchley i The Independent.

ANNONS

Röda kungar

Han får medhåll såväl i Storbritannien som i övriga Europa. I Frankrike hyllar L’Equipe Liverpool som "De röda kungarna", men konstaterar också att finalen var blek och allt annat än underhållande.

Italienska Gazzetta dello Sport ser matchen som ett typiskt resultat av tränaren Jürgen Klopps taktiska sinne. Tidningarna är nämligen också överens i hyllningarna av Klopp.

Barney Ronay i The Guardian skriver att Klopps signum ligger bakom såväl finalen som hela vägen dit. "Bakom allt prat om energi och lekfullhet är (Klopp) en mycket noggrann tränare, För att inte säga en tränare som kan läsa sin klubb och alla i och runt den", skriver han.

Grattishyllningarna har förstås också kommit från jordens alla hörn. Ett speciellt kom från Istanbul. "Grattis LFC. Riktigt glad för alla i klubben och fansen. Ni förtjänade det här", skriver Loris Karius, den olycksalige målvakten i fjolårets final, när Liverpool förlorade mot Real Madrid.

Åkte hem

Tottenham å sin sida, fick besviket åka hem med känslan av att inte fått ut allt ur laget i den största matchen i klubbens 136-åriga historia. Men Spurs har inte gett upp. "Vi är Tottenham. Vi kommer tillbaka", hälsar klubben på Twitter.

De firande Liverpool-supportrarna lär hålla på än, oavsett när det här läses, och under söndag eftermiddag kan de få se sina hjältar.

ANNONS

Laget åkte tillbaka till hemstaden bara timmar efter matchen och ska hyllas med en parad genom Liverpools gator. Kommunen meddelade under natten att det finns en planerad färdväg och att firandet inleds klockan 16.00.

TT

ANNONS