Henrik Ankarcrona, förbundskapten för hopplandslaget. Arkivbild.
Henrik Ankarcrona, förbundskapten för hopplandslaget. Arkivbild.

"Risken är att det går ut över hästarna"

Den internationella hoppsporten har växtvärk. Tävlingarna och evenemangen blir fler och sponsorer pumpar in allt större prispengar.

ANNONS
|

Idrotten blir allt mer kommersialiserad och ridsporten är inget undantag.

- Hela idrottsvärlden är inne i process med en ny verklighet att förhålla sig till. Ridsporten är inte unik på något sätt, säger Ankarcrona.

Sedan 2016 är han förbundskapten för landslaget. Det är hans jobb att sätta samman slagkraftiga svenska lag i OS, VM och EM samt i nationshoppningar i den årliga Nations Cup, där Falsterbo är en av tävlingsplatserna.

ANNONS

Tagit stryk

I den hårda konkurrensen om ryttarna har nationshoppningarna tagit stryk. Nations Cup pågår under utesäsongen, parallellt med den starkt expansiva Global Champions Tour och Global Champions League, båda i dagarna på besök i Stockholm.

TT: Har din roll som förbundskapten blivit svårare?

- Svårare vet jag inte, men det är något jag måste förhålla mig till. Det kan vara svårare för ryttarna att prioritera. Många andra länder har mycket större bekymmer.

Samtidigt förstår han att ryttarna lockas av pengarna i exempelvis GCT.

- Ryttarna driver företag och måste dra in pengar. Ett sätt är genom prispengar. Det är ingen nyhet att pengar styr.

Men Ankarcrona ser också risker.

- GCT har vuxit så fort och blivit så stor att risken är att det går ut över hästarna. Ryttarna kanske blir tvingade att rida någon tävling mer än de vill.

ANNONS

Möte i Lausanne

Det internationella ridsportförbundet, FEI, bjöd i veckan in till samtal om framtidsfrågor. Förbundsledare, arrangörer, representanter för ryttare, hästägare och andra till branschen knutna intressenter fanns på plats i Lausanne.

Från Sverige deltog Ankarcrona.

- Det är alltid många frågor som är i luften. Vi har tävlingsprogrammet. Hur mycket tävlar hästarna? Är nivån på ryttarna tillräckligt hög? Vi måste tänka långsiktigt. På 20 år har vi gått från ungefär 20 femstjärniga tävlingar till över 100. Och ser man till antal "event" är det en otrolig utveckling.

- Vi måste förhålla oss till det och akta oss så att inte hästen kommer i kläm. Det är absolut det viktigaste, säger Ankarcrona.

TT: Din väg framåt?

- Jag ser det som viktigt att vi har en stark nationshoppningsliga. Hur den ska utformas kan man diskutera. Mitt förslag är att den europeiska ligan minskas från tio till åtta lag och sex tävlingar. På några års sikt skulle jag vilja att alla lag rider alla omgångar (åtta), men det är för tidigt att göra nu. Det skulle sänka nivån.

ANNONS

- Det finns krafter som driver på att vi ska släppa in USA, Brasilien, Kanada och några andra länder utanför Europa. Det allra häftigaste skulle vara en världsliga med sex till åtta lag.

Rivaliserande storsponsorer

Men en sådan bedömer Ankarcrona som avlägsen. Inte för att ryttare och hästfolket i allmänhet inte vill, snarare för att han tror att det blir svårt för rivaliserande storsponsorer att komma överens. Just nu gäller Rolex mot Longines i ridsporten.

Klockföretagen pumpar in väldiga summor. Global Champions Tour är knutet till Longines. Rolex har sin egen tour och under sitt paraply klassiska tävlingsorter som Aachen och Spruce Meadows i USA.

Longines står bakom Nations Cup, tävlingen Ankarcrona ser som en "av de äldsta och viktigaste byggstenarna" i hoppsporten.

- Att få dem (klockföretagen) att sätta sig vid bordet, säga att nu slår vi ihop oss och startar en världsliga... det verkar helt uteslutet. Man kanske får se en världsliga på tio års sikt, men vill inte Aachen och Spruce Meadows vara med faller det.

ANNONS
TT

Fakta: Så avgörs Nations Cup

Österrike, Belgien, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Irland, Italien, Nederländerna, Sverige och Schweiz ingår i högsta ligan i Nations Cup i Europa.

De sju bästa lagen går till final.

Nytt för i år är att varje land rider fyra – mot tidigare fem – deltävlingar och samtliga räknas. Tävlingarna i La Baule och S:t Gallen är redan avgjorda.

Återstående program:

13–16 juni: Sopot, Polen.

20–23 juni: Geesteren, Nederländerna. Sverige deltar.

11–14 juli: Falsterbo. Sverige deltar.

25–28 juli: Hickstead, Storbritannien. Sverige deltar.

7–11 augusti: Dublin. Sverige deltar.

3–6 oktober. Barcelona, Spanien. Final.

ANNONS