Ringenäs halkade efter – men guldhoppet kvar

Ledning efter halva första dagen – sedan gick det betydligt sämre för Ringenäs GK, som föll till sjätte plats i klubblags-SM i golf på Barsebäck. Men hoppet om ett nytt SM-guld lever.

ANNONS
|

För ett år sedan knep Ringenäs damer SM-titeln som nykomlingar. I år är det en annan succénykomling, Hills GK från Mölndal, som har rusat upp i topp efter första dagens foursome och fyrboll.

Ringenäs är elva slag efter.

– Det är ingenting. Golf är golf och det är många hål kvar. Det känns bra, säger Emma Svensson i laget.

Ännu bättre såg det ut efter förmiddagens foursome. Svensson, 19, i par med 15-åriga Julia Engström – som tillfälligt är tillbaka på svensk mark efter US Open-debuten – gick runt på starka 70 slag, och det tillsammans med Josephine Jansons och Lynn Carlssons 74 betydde sammanlagd lunchledning, ett slag före Hills.

ANNONS

Eftermiddagen var dock inte lika rolig. Ringenäskvartetten – där Julia Engström sparades och Fanny Johansson ersatte – samlade på sig hela 149 slag. Bara Kalmar (150) var sämre av de 15 deltagande lagen.

– Vi kom inte i gång. Tjejerna kämpade och slet och försökte och försökte, men det blev lite låst och vi fick inte i våra chanser. Det var punktering, kan man säga – det pös lite här och var. Det var inget katastrofhål på något sätt utan något slag i fel ände hela tiden, säger lagledaren Thomas Lindström.

Emma Svensson och Josephine Janson landade på 75 slag i fyrbollen – onsdagens sämsta Ringenäsresultat.

Innebär det en extra press att ni försvarande mästare?

– Nej, det ger nog en extra motivation. Jag känner absolut ingen negativ press eller negativa tankar kring det, utan det känns som att hela laget är väldigt taggat på att gå ut och göra sitt bästa. Mer kan man inte göra, svarar Svensson.

För egen del har hon precis avslutat sitt första år med universitetsstudier och golf i USA.

– Det har varit en helt fantastisk upplevelse. Det är tufft, men jag har lärt mig så mycket, säger hon.

Klubblags-SM pågår till och med lördag. Hills GK – som har Solheim Cup-meriterade Linda Wessberg och två färska silvermedaljörer i lag från flick-EM, Beatrice Wallin och Amanda Linnér, i laget – leder på 282 slag sammanlagt, tio under par och ett före tvåan Vasatorp. Ringenäs har 293 slag på sjätteplatsen, ett över par.

ANNONS

Halmstad GK har 306 slag och ligger elva efter första dagen, det vill säga exakt samma som slutplaceringen i fjol, då HGK – som tog SM-silver 2013 och brons 2014 – precis klarade sig kvar i elitdivisionen.

– Jag tyckte att tjejerna presterade en hel del bra spel under dagen, men kanske inte fick det där riktiga flytet och kom i gång. Vi känner nog allihop att vi är lite revanschsugna inför morgondagen och att vi har mer att ge, säger tränaren Katarina Michols.

Halmstad skickar ut Madeleine Ziegert, Emelie Lindskog, Sofia Björkman och Therése Larsson i torsdagens singelspel.

Ringenäs mönstrar Julia Engström, Emma Svensson, Josephine Janson och Lynn Carlsson.

ANNONS