Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Världscupryttaren Johanna Due-Boje har tävlat för Halmstads Fältrittklubb sedan 2018, men inför 2021 lutar det åt att hon byter till en ny klubb närmare basen i Skåne. Bild: Jari Välitalo/arkiv
Världscupryttaren Johanna Due-Boje har tävlat för Halmstads Fältrittklubb sedan 2018, men inför 2021 lutar det åt att hon byter till en ny klubb närmare basen i Skåne. Bild: Jari Välitalo/arkiv

Världscupstjärnan är på väg att lämna Halmstad

Halmstads Fältrittklubb riskerar att tappa världscupryttaren Johanna Due-Boje.
Dressyrprofilen har inte förnyat sitt medlemskap hos HFK inför 2021 – året då hon hoppas få rida antingen OS eller EM.
– Jag har ingen direkt kontakt med dem över huvud taget, säger hon.

Johanna Due-Boje, 31, har hästarna på en gård utanför Förslöv i Skåne och bor i Ängelholm, men engagerades som tränare i Halmstads Fältrittklubb 2017 och har tävlat för föreningen sedan 2018.

Hon debuterade i världscupen i höstas, tog SM-silver och vann den svenska Grand Prix-touren.

Under 2021 hoppas hon kunna ta ytterligare kliv och knipa en biljett till antingen OS eller EM.

Men det är högst osäkert om det blir som Halmstadryttare.

Lutar åt Skåneklubb

Johanna Due-Boje har ännu inte bestämt vilken klubb hon ska tävla för och påpekar att klubbadressen inte är lika väsentlig för en individuell ryttare som i en lagsport, men säger till HP:

– Det lutar åt någon klubb i Ängelholms- eller Helsingborgsområdet. Eftersom jag inte har träningarna i Halmstad längre så känns det naturligt att vara med i en klubb som ligger där jag bor.

Vad hände med träningarna i Halmstad?

– Det hände väl ingenting speciellt utan anledningen till att jag inte åker upp alls längre är att jag har så många hästar hemma och har dragit ned på träningarna överlag. Nu har jag bara träningar hemma.

Så du och klubben är inte osams?

– Nej, jag har ingen direkt kontakt med dem över huvud taget. Så det är inga konstigheter mellan oss så, det är det absolut inte.

Du är ändå klubbens stora stjärna – hade du förväntat dig mer kontakt?

– Eh, jag vet inte. Jag tror inte att jag kommer att få mer kontakt hos någon annan klubb heller. Jag vet inte riktigt hur det är med deras dressyrsatsning just nu, vad de tänker där och så, men det är inte det som det faller på.

Stormigt år i klubben

Halmstads FK upplevde ett stormigt 2020 med uppmärksammade brister i föreningens djurhållning, ekonomisk kris i svallvågorna av coronapandemin, uppsagd personal och avhopp från styrelsen.

Har det påverkat dig?

– Det där har jag ju läst och hört, men det är ingenting som jag har varit speciellt delaktig i. Det är inte det som påverkar mitt beslut utan det är mer att jag inte känner dem som sitter med i styrelsen där och inte har någon direkt relation till Halmstad på det sättet längre.

Johanna Due-Boje kom till Halmstads FK när Ola Hidgård var ordförande. Sedan februari 2020 leds klubben av Marie Osbeck.

Har du träffat den nya ordföranden?

– Nej, inte vad jag vet, måste jag vara ärlig och säga. Men jag har ju bara varit där uppe en gång varannan vecka på sena kvällar så det är inte så ofta det har getts den chansen, svarar Johanna Due-Boje.

Ordföranden: ”En nyhet för mig”

Marie Osbeck får veta att Johanna Due-Boje kan vara på väg bort av HP. HFK-ordföranden säger:

– Jag kände inte till det här. Det var en nyhet för mig och jag har försökt få tag på Johanna också utan framgång. Det är så klart jättetråkigt. Hon är ett jättebra namn att ha knutet till klubben, men samtidigt har jag stor respekt för att hon väljer att göra det som är bäst för henne. Det inget konstigt inom ridsporten att man byter klubb av olika anledningar, men så klart hade vi jättegärna velat se att hon är kvar.

Hon säger att hon inte har någon direkt kontakt med klubben över huvud taget. Borde ni ha varit mer aktiva i relationen med henne?

– Ja, det är så klart alltid önskvärt att vara mer aktiv på en mängd områden. Det har varit ett väldigt turbulent år och vi har prioriterat det som har varit mest brådskande. Det är egentligen först det sista halvåret som vi har landat lite, kunnat skapa arbetsgrupper och jobba med föreningsutveckling mer än bara brandsläckning. Men det är synd att vi inte har kunnat ha den kontakten med Johanna tidigare så klart och det är någonting vi tar med oss, svarar Marie Osbeck.

Kommer ni att försöka övertala henne att vara kvar?

– Jag har ju försökt nå henne, så kan jag prata med henne så självklart kan man höra om det finns några sätt att få henne att stanna kvar.

LÄS MER: Johanna Due-Bojes finalseger värd 100 000 kronor

Fler lokala sportnyheter hittar du här