Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Due-Boje slutar tävla för Halmstads Fältrittklubb. Nästa klubbadress för landslagsryttaren blir Helsingborgs FRK. Bild: Jari Välitalo/arkiv
Johanna Due-Boje slutar tävla för Halmstads Fältrittklubb. Nästa klubbadress för landslagsryttaren blir Helsingborgs FRK. Bild: Jari Välitalo/arkiv

Världscupprofilen bryter med Halmstad: ”Kändes naturligt”

Johanna Due-Boje, 31, har bestämt sig.
Den OS- och EM-satsande världscupryttaren bryter med Halmstads Fältrittklubb och tänker framöver tävla för Helsingborgs FRK.
– Det kändes naturligt, säger hon.

HP skrev redan i början av januari att Johanna Due-Boje var på väg att byta klubb.

Hon bor i Ängelholm och har hästarna utanför Förslöv, men engagerades som tränare i Halmstads FK 2017 och började tävla för föreningen året efter.

2020 var trots coronapandemin ett av hennes bästa år hittills med världscupdebut, SM-silver och seger i den svenska Grand Prix-touren i dressyr.

Hoppas på OS eller EM

Under 2021 hoppas hon kunna knipa en biljett till antingen OS eller EM. Men det blir inte som Halmstadryttare.

Hon har redan, i takt med att hennes verksamhet vuxit, flyttat sina träningar hem till gården i Skåne – och nu slutar hon även att tävla för Halmstads FK.

– Jag har inte tecknat medlemskapet ännu, men det kommer att bli Helsingborgs Fältrittklubb, säger Johanna Due-Boje.

Hur har du resonerat kring klubbytet?

– Jag bor ju här i krokarna och har varit lite inkopplad på ridgymnasiet i Helsingborg så det kändes naturligt. Det är en fin anläggning också och de brukar ha väldigt bra tävlingar, så det är kul att supporta det lite.

Har Halmstads FK haft någon kontakt med dig för att få dig att stanna?

– Jag tror att ordföranden där sökte mig vid årsskiftet, men vi har faktiskt inte talats vid och ja… det blir så här. Jag är inte så mycket uppåt där längre. Inget illa om dem, men det blir bara mer naturligt att ha en skånsk klubb.

Inga hard feelings?

– Nej, absolut inte. Det är också en fin anläggning och de har väl renoverat den nu, så det ska bli kul att besöka dem om de har några framtida dressyrtävlingar.

Ordföranden: ”Man börjar från botten”

Halmstads FK genomled ett turbulent 2020 med bland annat ekonomisk kris och brister i föreningens djurhållning. Ett antal tävlingsryttare har också lämnat klubben – men Johanna Due-Boje är den mest profilerade förlusten.

Nyvalde HFK-ordföranden Tommy Göransson medger att klubbledningens fokus har legat och ligger på de mer basala sakerna. Han säger:

– Det är mycket det här med att få verksamheten att fungera bra med rådande läge med pandemin och EHV-viruset, som också figurerar nu. Det är kanske lite grann så att man börjar från botten för att få verksamheten att fungera.

– Sedan är det naturligtvis roligt om man har duktiga ryttare som vill tävla för Halmstads Fältrittklubb. Men vi kan nog inte vända på hennes beslut i det här läget utan vi får helt enkelt jobba på och få en bra klubb som kan stödja ryttare på olika nivåer.

LÄS MER: Förlängt tävlingsstopp slår mot lokala ridsportföreningar

LÄS MER: ”Allvarligt ekonomiskt läge” hos Halmstads Fältrittklubb

Fler lokala sportnyheter hittar du här