Tre lokala ryttare med i nya landslaget i fälttävlan

Många vill åka – bara tre får tävla. Kampen om OS-platserna i fälttävlan hårdnar med nio månader kvar till spelen i Tokyo.

ANNONS
|

Förbundskaptenen Fredrik Bergendorff ger redan nu en klar fingervisning om vilka som är mest aktuella. I den nyligen uttagna landslagstruppen för nästa år finns sju ryttare med.

Bland namnen finns veteranen Sara Algotsson Ostholt, silvermedaljör i London 2012 och i många år ett mästerskapsankare, och Anna Freskgård, som så olyckligt förlorade sin häst under VM i Tryon 2018.

”Ett svårt jobb”

Med stor sannolikhet hade de inte varit OS-aktuella om spelen avgjorts som planerat i somras.

– Det är ett svårt jobb att ta ut ett OS-lag, men det ska det vara, säger Fredrik Bergendorff till ridsport.se.

– Oftast talar ändå resultaten för sig själva.

ANNONS

Med det nya formatet – tre ekipage till start i stället för fyra och alla resultat räknas – blir hans uttagning än viktigare. Och ambitionen är hög efter de senaste årens EM-medaljer (silver i lag 2017, brons 2019).

– Nu kan vi försöka maximera chansen att ta medalj, i stället för att tänka att vi ska säkra upp en kvalplats. Det handlar troligtvis i slutändan om ungefär samma slags uppsättning ryttare som åker, men det är en annan attityd i det tänket, säger Fredrik Bergendorff.

Tre lokala ryttare

Bakom spetstruppen finns 13 ryttare, där många kan bli aktuella för mästerskap och några för de Nations Cup-tävlingar som väntar nästa år.

Bland dem finns de tre lokala ryttarna Johan Lundin, Sennan, Jonna Britse, Halmstad, och förstårssenioren Lina Forsberg, Halmstad men för närvarande baserad utanför Kettering i England.

– Jag kan inte prata nog gott om Nations Cup-serien. Det är ett fantastiskt tävlingsformat som öppnar så många möjligheter för ryttare som siktar på en plats i spetstruppen, säger Fredrik Bergendorff.

– Utvecklingen för svensk fält­tävlan går verkligen åt rätt håll. Den bredd av ryttare vi har nu går hand i hand med den satsning vi gör i Sverige med fler internationella tävlingar på hemmaplan, säger han till ridsport.se.

ANNONS

Fakta: Hela landslagstruppen

Spetstrupp:

Malin Josefsson, Osby

Niklas Lindbäck, Munka Ljungby

Louise Romeike, Fockbeck, Tyskland

Ludwig Svennerstål, Gloucestershire, England

Sara Algotsson Ostholt, Warendorf, Tyskland

Anna Freskgård, Tystberga

Malin Petersen, Wees, Tyskland

Utmanartrupp:

Hanna Berg, Färlöv

Jonna Britse, Halmstad

Viktoria Carlerbäck, Dalsjöfors

Christoffer Forsberg, Skurup

Johan Lundin, Sennan

Philippa Magnusson, Kallinge

Katrin Norling, Mantorp

Sofia Sjöborg, Somerset, England

Therese Viklund, Skurup

Nations Cup-grupp:

Henrik Adnervik, Båstad

Linda Algotsson, Läckeby

Lina Forsberg, Kettering, England

Aminda Ingulfson, Flyinge

LÄS MER:Forsbergs framtidsbeslut – med A-landslaget i sikte

ANNONS