Den 1 juni får ungdomar börja tävla i ridsport igen. Men alla är inte positiva.
Den 1 juni får ungdomar börja tävla i ridsport igen. Men alla är inte positiva. Bild: Nicklas Elmrin/Bildbyrån/arkiv

Tränare kritisk till att unga får tävla igen: ”Mer idiotiskt än bra”

Skedala RK är en av de första arrangörerna ut i Sverige när ridsporten öppnar för ungdomstävlingar den 1 juni. Hallands Equestrians ställer däremot in för att inte riskera en ekonomisk smäll.

ANNONS
|

Ingen tävlingsridning har varit tillåten i Sverige sedan slutet av mars på grund av coronapandemin. Men från och med den 1 juni får ungdomar som är 18 år eller yngre börja tävla igen.

Skedala RK arrangerar som en av de första föreningarna i landet lokala hopptävlingar för ridhäst och ponny helgen 6–7 juni. Men det blir under strikta smittskyddsrestriktioner, till exempel:

• Ryttarna måste bo inom tio mil fågelvägen från tävlingsplatsen.

• Ingen klass får ha fler än 20 deltagare.

• Ryttarna får inte ha med sig mer än en medhjälpare.

• Ingen prisutdelning.

• Det måste gå en timme mellan klasserna för att det inte vid något tillfälle ska befinna sig fler än 50 personer samtidigt på tävlingsområdet.

ANNONS

– Vi hade lite funderingar från början hur vi skulle göra, men tog hjälp av vår styrelse. Rent ekonomiskt kanske det inte riktigt går ihop, men samtidigt vill vi erbjuda våra ungdomar att kunna tävla. Sedan har vi visserligen höjt priserna lite mer än vanligt med tanke på att det blir få starter, säger Ewa Gunnarsson, tävlingsadministratör i Skedala RK.

Intresset för att vara med i tävlingen är stort.

– Vi har en tävling till häst som bara är för juniorer och där är det inte fullt, men i ponnytävlingen på söndagen är det reserver i nästan alla klasser. I ena klassen är där nog 17 reserver så det märks att det är efterfrågat, säger Ewa Gunnarsson.

Andra lokala klubbar resonerar annorlunda. Hallands Equestrians utanför Laholm skulle ha haft en regional och lokal dressyrtävling för ponny och ridhäst den 14 juni, men har ställt in.

”Vi känner ... att det är i princip omöjligt för oss att genomföra tävlingen utan ett rejält minus i kassan då säkerhetsrutinerna kommer resultera i färre starter men samma fasta kostnader”, skriver föreningen på Instagram.

Peter Månsson, som är ryttare, tränare och lagledare för Hallands Equestrians elitallsvenska hopplag, är kritisk mot att det är ungdomar och inte vuxna – som klarar sig mer på egen hand på tävlingarna – som tillåts börja tävla.

ANNONS

Han säger till HP:

– Det låter mer idiotiskt än bra. Alla föräldrar blir ju tvungna att följa med sina barn. Smittspridningsmässigt hade det varit bättre att låta dem som jobbar med det professionellt få börja först. Men det är min åsikt.

LÄS MER:Ny plan för att genomföra elitserierna

ANNONS