Fillipa Ekström (till vänster) vann DM-guld med Hannah medan storasyster Fanny vann med Kulltorps Karisma.
Fillipa Ekström (till vänster) vann DM-guld med Hannah medan storasyster Fanny vann med Kulltorps Karisma. Bild: Privat

Systrar vann DM-guld samtidigt: ”Aldrig hänt”

Pappa har varit förbundskapten i fotboll. Men för Fanny Ekström, 16 år, och Filippa Ekström, 13, är det hästhoppning som gäller. I helgen blev båda Skedala RK-systrarna bäst i Halland.

ANNONS
LocationHalmstad||

Fanny Ekström hoppade hem DM-guldet i C-ponnyklassen i Hermanstorp på hästen Kulltorps Karisma medan lillasyster Filippa vann B-ponnyguldet på Hannah.

– Det var kul att vi vann båda två för det har aldrig hänt innan. Inte på någon större tävling i alla fall, säger Fanny Ekström.

För henne handlade det om det första DM-guldet efter att som bäst ha varit tvåa tidigare. Nu är hennes mål att rida inomhus-SM till hösten.

Tredje guldet i rad

Filippa Ekström är en mer van distriktsmästare. Detta var tredje året i rad som hon vann sin klass, men första gången som hon red på Hannah. Hon var även i omhoppning om medaljerna med sin normalt sett bästa häst Dawn du Chapelan, ”Snövit” kallad, men blev fyra med henne.

ANNONS

– Målet med Snövit är att rida SM i Falsterbo om två veckor. Då är målet att sätta fina rundor och rida så bra som möjligt, förklarar Filippa Ekström.

Hur är det att vara två framgångsrika syskon? Sporrar ni varandra?

– Det är kul att vi är på samma nivå och kan hjälpas åt, menar Filippa.

– Man tävlar lite mot varandra ibland, säger Fanny.

Har lett landslaget

Pappa Roger Ekström är en lokal fotbollsprofil, var tidigare förbundskapten för handikapplandslaget och är numera tränare i Halmstads BK:s Fotboll för alla.

Döttrarna spelade också fotboll när de var små. Men hästintresset, som de har från mamma Jill Svensson, är starkare.

– Vi föddes lite in i det och hade en shetlandsponny när vi föddes. Sedan har det bara blivit att intresset har funnits kvar och så bor vi på en gård. Då blir det automatiskt att man kan satsa lite högre, säger Fanny Ekström.

LÄS MER: Läs mer om ridsport på Hallandspostens specialsajt

Fakta: DM-resultat

B-ponny: 1) Filippa Ekström, Skedala, Hannah, 0–0 32,14, 2) Nathalie Davidsson, Halmstad, Patches IV, 0–0 33,47, 3) Emilia Nguyen Silenhag, Skedala, Jenga, 0–4 32,13.

C-ponny: 1) Fanny Ekström, Skedala, Kulltorps Karisma, 0–0 33,47, 2) Frida Dennhed, Kungsbacka, Stackarps Donelli, 0–0 34,21, 3) Linnea Haglund, Hermanstorp, Marhults La Bejja, 0–0 34,32.

D-ponny: 1) Ella Ramnegård, Varberg, Kilteel Jimbob, 0 60,98, 2) Wilma Göransson, Hallands Equestrians, Carnhill Dodger, 4 60,88, 3) Emmie Bengtsson, Laholm, Poetic’s Cherry Pie, 4 63,26.

ANNONS