Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

SM-finalisten om sorgen efter döda tävlingskamraten

HSD Quidado dog plötsligt.
Nu berättar SM-finalisten Niklas Helsingius Måneschiöld, 42, om sorgen och motivationsproblemen efter tävlingskamratens död.
– Det tog väldigt hårt på oss allihop i familjen och framför allt på mig, säger Haverdalsryttaren.

Det har snart gått ett år sedan HSD Quidado dog. Hopphingsten blev 17 år.

Niklas Helsingius Måneschiöld har fortfarande svårt att hitta den rätta gnistan och motivationen för att fortsätta tävla på hög nivå.

– Jag hade honom i fyra och ett halvt år, nästan fem. Så vi hann göra ganska många tävlingar och resor tillsammans. Man blir ju väldigt, väldigt ihopväxta, säger han.

– Det blir lite ångestladdat när vi är på tävlingar. Jag har fortfarande lite av ångesten kvar i kroppen. Vi får se hur det känns efter detta året, om jag ska försöka ta ett kliv tillbaka igen eller avveckla det. Jag har inte riktigt kommit underfund med det ännu.

Var i SM-final 2017

Niklas Helsingius Måneschiöld, som tävlar för Hallands Equestrians, och HSD Quidado var en samtrimmad duo. Hösten 2017 var de i SM-final inomhus i Billdal.

– Jag gjorde nästan hundra svårklass-starter på honom, fyra SM, internationella tävlingar och placeringar upp till 1,55 (meter höga hinder). Man bygger ett väldigt samspel när man ligger på den nivån, för det krävs så fruktansvärt mycket av både hästen och dig själv och det måste stämma.

– Visst, han var 17 år, så han började bli lite granna i nedåttrend. Men han hade gjort en jättefin höstsäsong och kändes väldigt fin i sista tävlingen som vi gjorde i Flyinge, så vi kände att det fanns en möjlighet att kunna göra ett SM till på honom. Men så blev det inte.

Niklas Helsingius Måneschiöld och familjen var i väg på semester när dödsbudet kom hemifrån.

– Det var väldigt tragiskt för oss. Tyvärr fick han en brusten aorta och dog knall och fall. Det är inte jättevanligt, men det förekommer. Hingstar är lite mer i farozonen i och med att de pumpar upp ganska mycket tryck i kroppen ibland.

Talangen har gått i arv

Niklas Helsingius Måneschiöld tävlar även i motorsport och slutade nyligen tvåa sammanlagt i den svenska SSK-serien, klass 3B, för sport- och standardvagnar.

Ridsportsatsningen har, som han uttrycker det, ”varit lite på standby” under 2020. Men han syns ändå en hel del i resultatlistorna – och HSD Quidado finns fortfarande med på sätt och vis.

– Vi har tack och lov tre jättefina avkommor efter honom. Bland annat en åttaåring som har gått rätt så fint här nu i 1,40-hoppning under året och även förra året.

LÄS MER: Haverdalsföraren på prispallen i nya serien

Fler lokala sportnyheter hittar du här