Sätter sig själv i karantän – för att döma SM i Halmstad

Det krävs mer än en pandemi för att Jan Fredrik Furöy ska missa Simlångsritten. Men tillbaka hemma i Norge väntar självkarantän för SM-tävlingens överdomare.
– Jag tar gärna de tio dagarna för att kunna vara här, säger han.

ANNONS
|

Det står ”Ground Jury President” (juryordförande) på Jan Fredrik Furöys lila väst när han patrullerar målområdet vid Stjärnarps gods.

Den 58-årige norrmannen är högste ansvarig för att Simlångsritten – som i ett sent skede upphöjdes till SM för seniorer och unga ryttare – avverkas enligt konstens alla regler.

Distansritten har internationell status, men på grund av coronaviruset var det i år nästan enbart svenska ryttare i startlistan.

Internationell stab

Funktionärsstaben var dock i högsta grad internationell. Jan Fredrik Furöy från Norge hade bland annat sällskap av veterinärer från Danmark och Polen.

– Det är femte gången kanske som jag är här nere i Halmstad som domare. Före det så har jag varit här med hästar – min fru rider och jag har tävlat själv, berättar han.

ANNONS

Halland är rödmarkerat på norska folkhälsoinstitutets Europakarta, vilket betyder hög smittorisk. Norrmän som återvänder från ett rött område måste vid hemkomsten sitta tio dagar i karantän.

Men det hindrade inte Jan Fredrik Furöy, som bor vid Gardermoen fem mil norr om Oslo, från att åka till Sverige och Simlångsritten.

– Detta är min stora hobby och passion så jag tar gärna de tio dagarna för att kunna vara här. Jag har semester när jag kommer hem så jag ska vara hemma och snickra gärden och fixa med lite annat.

Bara mästaren fullföljde

När HP pratade med Jan Fredrik Furöy hade han precis tvingats meddela en av ryttarna i senior-SM att hon inte fick fortsätta eftersom hästen bedömdes vara halt.

Ekipagen var tvungna att klara sex veterinärkontroller längs vägen för att bli godkända på den 16 mil långa SM-banan, som vinnaren Sara Henriksson, Växjö, och hästen Elopolda avverkade på tio timmar och 16 minuter.

Det var faktiskt bara mästaren som fullföljde senior-SM, där blott tre ekipage startade. Arrangerande Simlångsdalens RF:s landslagsryttare Jessica Holmberg red på nya hästen Queen of Gothica, som debuterade över 16 mil, men stoppades av veterinärerna med fyra mil kvar.

– Hon har druckit för dåligt. Hon hade troligtvis behövt gå en kortare tävling innan för att tagga ned. Hon har inte tid att dricka för hon har så mycket tävlingsskalle, förklarar Jessica Holmberg.

ANNONS

Hon blickar i stället fram emot ett intensivt 2021 där både VM och EM finns på programmet. Om ett visst virus tillåter, vill säga.

LÄS MER:SM till Simlångsdalen – klart med kort varsel

ANNONS