Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Samboparet siktar mot världseliten: ”Det är vårt liv”

Viktor Edvinsson och Dennis Johansson träffades på en ridtävling.
Nu är ryttartalangerna inte bara sambor i Halmstad utan driver även ett framgångsrikt tävlingsstall ihop.
I veckan väntar inomhus-SM på Strömsholm.
– SM-guld är så klart ett stort mål, säger Viktor Edvinsson.

Det är full aktivitet hos Devi Stables i Årnarp utanför Halmstad. En ny häst håller på att lastas ur en transport samtidigt som en annan ska skickas i väg.

Dennis Johansson styr upp det hela medan Viktor Edvinsson tittar ut från stallet och förklarar:

– Vi har haft företaget i lite mer än ett år. Nu har vi 19 hästar i träning. Egentligen är det separata företag, men vi går under ett gemensamt namn. Jag har för det mesta hästar som går lite högre och några enstaka unghästar, medan Dennis för det mesta rider unghästar och problemhästar.

Det är Viktor, 21, som är den hittills mest framgångsrike i firman och i familjen. I somras hoppade han både hem en guldmedalj i lag och tog brons individuellt vid nordisk-baltiska mästerskapet för unga ryttare (16–21 år) i Finland.

LÄS MER: Guld och brons för lokala talangen i NM

Dessutom vann han femåringsklassen i Falsterbo – och följde nyligen upp med att ta hem ”Agria Star of Tomorrow” med en annan femårig häst under Jönköping Horse Show på Elmia.

– Det känns fantastiskt, över förväntan. Vi har kämpat på hela teamet för att nå framgångarna. Vi arbetar hårt och det är tävlingar varje helg, så det är kul när man känner att man får lite belöning, säger han om sitt 2021.

Träffades på en ridtävling

Viktor är uppvuxen på gården i Årnarp, som ägs av hans föräldrar. Dennis kommer från Tingsryd. De träffades på en ridtävling och delar numera både privatlivet och yrkeslivet.

Dennis, 22 – som nu har installerat den nya hästen i stallet och anslutit till intervjun – berättar:

– Jag hade först ett vanligt jobb och jobbade på Martin & Servera medan vi byggde ut och utökade verksamheten. Men nu jobbar vi båda fulltid med det.

Hur fungerar det att både vara ihop och jobba ihop – är det svårt att koppla ifrån jobbet?

– Nej, vi har inte riktigt detta som ett jobb. Vi lever ju i detta. Det är inte så att vi slutar klockan fyra utan vi jobbar fram på kvällarna och när vi kommer hem så planerar vi, fakturerar eller gör något annat som har med det att göra. Det är vårt liv, säger Dennis.

Det måste vara ett stort ansvar att redan vid er unga ålder driva en så stor verksamhet?

Viktor nickar:

– Det är det verkligen, men vi har väldigt bra hjälp av min mamma, Camilla. Hon har sitt eget företag här på gården – de säljer travbaneharvar runt om i hela världen – så hon sköter det samtidigt som hon hjälper oss. Hon försöker ha bra koll på oss också (skratt).

Kommer från en travsläkt

Edvinssons är en travsläkt. Både Viktors pappa Bert-Inge och farbrodern Lars G Edvinsson, som avled 2011, har varit travtränare.

Men för Viktor lockade sadeln mer än sulkyn.

– Jag vet faktiskt inte riktigt varför – egentligen är det väl lite konstigt att jag tog mig in på ridsporten när det enda vi hade var travhästar. Men vi hade lite inackorderade hästar och hade ridskola här på gården när jag var liten, så det blev väl att jag blev introducerad till ridningen. Sedan fortsatte det bara.

– Jag har kört någon gång, men då åkte jag av sulkyn så det tyckte jag inte var jättekul utan jag gav upp den karriären.

Siktar på SM-guld i helgen

Det går bättre på hästryggen. Viktor Edvinssons nästa stora mål är inomhus-SM på Strömsholm torsdag–söndag. NM-hästen Chipsy är inte riktigt i stöten, men han ställer upp med två andra hästar, Menton da Carma och Wycleaf Jean – och siktar högt:

– SM-guld är så klart ett stort mål. Det hade varit kul att avsluta sin young rider-karriär med det. Men jag har inte varit i Strömsholm innan så jag vet inte riktigt hur möjligheterna är. Den ena hästen (Menton da Carma) har bra rutin, men är en väldigt svår häst och måste rastas rätt mycket. Så det är bara att hoppas att det finns bra möjligheter att göra sig av med hans energi innan klassen.

Vilka mål har du på sikt?

– Det är så klart att göra det största: världscupen och rida de stora mästerskapen. Sedan så klart att fortsätta utbilda unghästarna. Jag vill bli det bästa man kan bli.

LÄS MER: Läs mer om ridsport på Hallandspostens specialsajt

Fler lokala sportnyheter hittar du här