Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ridklubben i akut kris – vädjar till kommunen

Coronakrisen har slagit hårt mot Halmstads Fältrittklubb.
Nu vädjar föreningen ”som en sista utväg” till Halmstads kommun om ekonomiskt stöd för att rädda verksamheten.
– Där vi är nu så kan det hända väldigt mycket med vår ekonomi på kort tid, säger ordföranden Tommy Göransson.

Det var full verksamhet vid ridhuset på Mickedala i helgen. Delvis lättade coronarestriktioner för barn och ungdomar gjorde det möjligt för Halmstads FK att på kort varsel arrangera hopptävlingen Halmstad Spring Show med drygt 360 starter under två dagar.

– Vi har alla längtat efter att ha den här sortens evenemang här igen. Vi är jätteglada och tacksamma. På två veckors tid har vi kunnat arrangera detta och man blir varm i hjärtat när man ser hur många som faktiskt har ställt upp, säger styrelseledamoten Viki Ledel.

Problemet är de tävlingar som inte har kunnat genomföras tidigare i år och i fjol på grund av coronapandemin.

HFK redovisade ett minus på 433 000 kronor efter 2020 – och som extra sten på bördan drabbades ridsporten i mars i år även av tävlingsstopp på grund av hästviruset EHV-1, vilket innebar ytterligare inkomstbortfall.

Hoppas på kommunen

Fältrittklubbens likviditet är nu så svag att styrelsen i ett brev till kommunstyrelsen i Halmstad ”som en sista utväg” undrar om det är möjligt att få ekonomiskt stöd.

Annars, varnar man, finns risken att verksamheten måste stängas helt med ett år kvar till föreningens 100-årsjubileum.

– Det skulle vara fruktansvärt för hästidrotten och för de ungdomar som går på ridskolan, säger Tommy Göransson till HP.

Hur mycket pengar behöver ni?

– Jag har inte den analysen klar faktiskt, för alltihop ändrar sig hela tiden beroende på vad som händer, svarar HFK-basen och fortsätter:

– Vi vill arrangera så mycket arrangemang som vi bara orkar med. Men det kan bli ett bakslag att smittrisken går upp så att nästa tävling påverkas negativt – eller så kanske det släpper och då blir det positiv påverkan. Där vi är nu så kan det hända väldigt mycket med vår ekonomi på väldigt kort tid.

Vad hoppas ni på för hjälp av kommunen – är det hyreslättnader till exempel?

– Vi har en så pass bra hyra här så det gör inte så stor skillnad. Man kan tänka sig olika saker, men det får man nästan ha en dialog om. Jag vet inte vad det finns för möjligheter och jag vet ju att det är många idrottsföreningar som är i samma sits som vi. Det som skiljer är att vi har djur och djurhållningen och vi kan inte göra ett uppehåll och sedan börja igen i oktober.

LÄS MER: Förlängt tävlingsstopp slår mot lokala ridsportföreningar

LÄS MER: ”Allvarligt ekonomiskt läge” hos Halmstads Fältrittklubb

Fler lokala sportnyheter hittar du här