Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anita Johnsson ger hästen Dear Friend en segerkyss under överinseende av groomen Sara Olsson efter SM-guldet i paradressyr. Bild: Privat
Anita Johnsson ger hästen Dear Friend en segerkyss under överinseende av groomen Sara Olsson efter SM-guldet i paradressyr. Bild: Privat

Nytt SM-guld – och nu börjar Johnsson om OS-satsningen

Hon skulle ha varit i Tokyo på Paralympics just nu.
I stället var Anita Johnsson, 50, på Strömsholm i helgen – och red hem sitt åttonde SM-guld i paradressyr.
– Det var himla bra. Vi har ju inte varit ute på ett år, säger Laholms RF-ryttaren.

Anita Johnsson har varit i två raka individuella finaler i Paralympics och hoppades vara ännu vassare i Tokyo i år, men de planerna liksom nästan hela säsongen 2020 spolierades av coronapandemin.

Paralympics, som skulle ha avgjorts den 25 augusti–6 september, har nu skjutits fram till den 24 augusti–5 september 2021.

SM-guldet var startskottet på Anita Johnssons och hästen Dear Friends nya satsning mot Tokyo.

– Vi har tränat på som vanligt så det här var en bekräftelse på att träningen ger resultat. Han har aldrig känts så jämn under ett meeting någon gång som nu, säger hon.

Bäst poäng av alla

Anita Johnsson motsvarade favoritskapet i grad 1–2 på Strömsholm. Klassen hade dock endast två deltagare, så prestationen var egentligen viktigare än medaljen.

– Ja, men om man slår ihop alla poängen så hade jag högst totalt av alla deltagare i alla paraklasserna. Så hade det varit ett meetingpris så hade man vunnit det, påpekar Johnsson, som fick 72,738 procent av domarna i fredagens ”team test” och 71,071 procent i lördagens individuella mästerskapsprogram.

Hon har inga fler tävlingar på schemat i höst, men hoppas kunna starta säsongen 2021 som planerat i Danmark i mars.

Påverkar det dig ekonomiskt att Paralympics skjuts upp i ett år?

– Det gör det. Nu har man haft sådan tur att ha så bra sponsorer, så det är bara att hoppas att de är med nästa år också så att man kan ligga och träna på den här nivån. Jag har lagt mycket både tid och pengar på att träna för tränare.

Due-Boje tog silver som trea

I senior-SM blev Halmstads Fältrittklubbs Johanna Due-Boje trea i söndagens tuffa kürfinal, men försvarade sin silverplats sammanlagt bakom Patrik Kittel, Tranås, och tog därmed sin första SM-medalj på seniornivå.

Due-Boje och hästen Mazy Klövenhöj fick 77,190 procent av domarna i finalen och slutade på 149,016 sammanlagt. Kittel på EM-hästen Delaunay hade 78,085 i finalen och 153,585 sammanlagt.

LÄS MER: Johanna Due-Boje mot första SM-medaljen

Fler lokala sportnyheter hittar du här