Nya idrottsbygget spräcker budgeten med miljonbelopp

Den nya, kommunala ridanläggningen i Harplinge blir dyrare än beräknat. Nu krävs ett tilläggsanslag på 2,8 miljoner kronor.
– Materialpriserna har stuckit i väg rejält, säger fastighetsnämndens ordförande Carl-Johan Berthilsson (M).

ANNONS
LocationHarplinge||

Bygget av den nya ridanläggningen på Prästgården i Harplinge har stött på flera hinder längs vägen.

Först gjordes ett oväntat och stort fornfynd på platsen, vilket försenade bygget med två månader.

Nu har Halmstads kommun även konstaterat att de 11,2 miljoner kronor som ursprungligen avsatts för projektet inte räcker.

– Den budgeteringen och kalkyleringen gjordes på korrekta grunder, men sedan har materialpriserna stuckit i väg rejält. Därför behöver vi ha ett tilläggsanslag på 2,8 miljoner för att kunna leverera helheten i tid till sommaren 2022, säger Carl-Johan Berthilsson.

Det är bland annat priserna på stål, armering, plåt och trävirke som har ökat. Även fornfynden har inneburit vissa extra kostnader.

ANNONS

Ja från alla partier

Samtliga partier i fastighetsnämnden sade nyligen ja till tilläggsanslaget. Nu vandrar ärendet vidare uppåt för att slutligen avgöras i kommunfullmäktige.

– Jag är väldigt negativ normalt sett till tilläggsanslag. Men när vi har en nationell pandemi och vi inte kan styra över de här bitarna så får man lite laga efter läge. I detta fall känner jag att ytterligare 2,8 miljoner är ansvarsfullt för att kunna leverera en fullödig produkt, säger Carl-Johan Berthilsson.

Ett alternativ var att ta bort vissa delar av bygget, som exempelvis ridbanan utomhus. Men det avfärdades i nämnden.

– Hade man tagit bort den så blir det lite av en halvmesyr. Då är det bättre att göra det här rejält och bra i stället, anser Carl-Johan Berthilsson.

Har sålt sitt ridhus

Ridanläggningen på Prästgården ska hyras av Harplinge Ridklubb, som i dag huserar på Per Larsgård. Föreningens ordförande Angelica Bellborg Abrahamsson säger:

– Jag jobbar själv inom byggbranschen så jag vet hur priserna ser ut. Från det att beställningen lades från kommunens sida så har framför allt stålpriserna ökat rejält. Det är inte för att vi har lagt till eller adderat saker.

Harplinge RK har möjlighet att vara kvar på Per Larsgård året ut. Men det blir ändå problem om flytten skulle försenas in på ridskolans hösttermin.

ANNONS

– Ridklubben äger ridhuset som står där (på Per Larsgård) i dag och det har vi sålt på auktion, så det ska köparen montera ned efter att våra lektioner är slut efter vårterminen, säger Angelica Bellborg Abrahamsson.

ANNONS